Приказката на Гери, Ясен и Аника

Феноменалната Гери Турийска за (не)страховете на бременната

Гери и Аника - и двете приличат по нрав на Пипи Дългото чорапче

Какво е да си родител за първи път? Колкото хора знаят, толкова и не. Точно затова Puls.bg, част от Investor Media Group, организира „Форум бременност и детско здраве“. За 8-и път здравният панел ще предостави актуална информация на всички настоящи и бъдещи родители за бременността, раждането и отглеждането на деца.  

На 31 март писателката, поетеса, журналистка и майка на 3-годишната Аника - Гери Турийска ще разкаже пред посетителите своята „Приказка за една бременност“. Защото да очакваш дете винаги е приказно, макар Гери да признава, че преди да се влюби в съпруга си Ясен Козев не е изпитвала никакво желание да има семейство и деца.

Тогава, през 2013 г. тя е на 29, преминала е през две дълги връзки  - с композитора Магомед Алиев - Мага и с музикалния журналист Васил Катинчаров, а Ясен има двама сина (от предишния му брак с певицата Йоана Захариева. Йово и Ясен днес са на 12 и 14 години – бел. ред.)

Пътищата на Гери и Ясен се кръстосват доста преди това, тъй като и двамата са във вихъра на музикалните среди. Тя пише стихове от дете, има награди за доста свои текстове за песни, пее, беше вокалистка на групата Rubikub, а също и водеща в телевизия „ММ“ и след това в БГ радио. Той е композитор на много поп хитове: „Губя контрол“ на Миро, песента от сериала „Скъпи наследници“ по текст на Гери Турийска и в изпълнение на Орлин Павлов и много други, макар че специалността му е „камерна музика“.

„Когато се вгледахме сериозно един в друг, той ми каза: „Ти ще ми родиш дъщеря“. Възприех го като шега, но след 5-6 месеца аз бях тази, която каза: „Ами хайде да си я правим тази дъщеря!“.

Гери, ще разкажеш на новите и бъдещите родители своята приказка за бременността, но не всяка бременност е приказна. Изпитвала ли си някакви съмнения, притеснения, страхове?

Когато си много влюбен и имаш толкова грижовен мъж до себе си, не мислиш за нищо лошо и страшно.

Ясен е много опитен родител и отговаря на всички мои въпроси. Аз, естествено, имах очаквания, каквито сполитат и други бременни за първи път: че ще напълнея много, че ще ми става лошо, че настроенията ми ще се сменят. Но нищо от това не се случи. Качих 11 кг и ги оставих в болницата.

Единственото, което се промени при мен, е че започнах да ям много авокадо, а преди да забременея, въобще не го обичах. Но то, както разбрах в последствие, съдържа много фолиева киселина – просто организмът ми го е искал, затова едно от нещата, които ще посъветвам бъдещите майки, е да слушат тялото си.

Безоблачна бременност, значи?

Не съвсем. Имах само един проблем – към 7-я месец започнаха да ме болят бъбреците. Това за мен не е нещо ново, защото често изхвърлям пясък от бъбреците, но лекарят, който наблюдаваше бременността ми, от частна и скъпа клиника, настоя да се оперирам. Предупреди за всички опасни последствия, които може да има за бебето.

Тогава наистина се притесних много, но Ясен и в това помогна – каза ми, че никога не трябва да се слуша само едно лекарско мнение, а че трябва да отида и при друг специалист. Така попаднах на д-р Румен Велев, директор на II АГ болница „Шейново“ в София. 

Той ме успокои не само с думите си, ами с цялостното си отношение – изключително топъл, любезен и добър е с всичките си пациенти. Каза ми да пия повече вода и… толкова. Така реших да му се доверя и да родя при него.

Как роди – по естествен път или секцио?


Искаше ми се да е естествено, но тъй като имам малка херния от дете, реших да не рискувам, а и д-р Велев ми направи операция, при която не режат мускулите, а ги разделят и по този начин, когато мускулите са разкъсани, а не срязани, зарастват много по-добре и възстановяването е много по-бързо и безболезнено. 

Така че всичко е минало без никакви негативизми…

Именно – много съм склонна да родя още две-три деца, защото с тях животът е само по-смислен, по-хубав и радостен, пълен е с красиви и смешни моменти.

Ами умората?

Ние така или иначе работим много и винаги сме уморени, а умората се трупа и не можеш да промениш това, но е по-хубаво умората да ти е защото си се грижил за децата, отколкото от това, че заради рутината не можеш да вдигнеш глава и да видиш колко прекрасни неща има и се случват.

Пък и децата порастват, ето, Аника вече ходи на детска градина, има си своя програма, свои приятелчета, играе с всичко и всички, трупа опит и пита за толкова неща… Всъщност пита за всичко.

Пита ли за секса?

Пита защо ние пишкаме седнали, а момчетата прави, и съм обяснила всичко, което на тази възраст да разбере за мъжете и жените. И синовете на Ясен ме разпитваха какво се случва с тялото ми, като бях бременна, и тогава с него им обяснихме.

Въобще, нашето мнение е, че родителите трябва да говорят за всичко с децата си, много е хубаво. В родителството има и красиви, и смешни моменти, не са за пропускане.

Така че моята приказка за бременността е положителна. 

На форум „Бременност и детско здраве“ ще представя и една интерактивна приказка - „Приключенията на принцеса Точица“, която направи Ралица Найденова (в ляво на снимката), нашият дизайнер в „Пощенска кутия за приказки“.

Вече 8 години в твоята „Пощенска кутия за приказки“ известни личности четат текстове, написани от други хора на различни теми. И всички се заливат от смях при пълни зали из цяла България. Как ти хрумна идеята?

Всичко започна от желанието ми да правя цветни, различни неща. През 2009 г. издадох „Приказка за вечността“ в съавторство с един поет, която е стихове под форма на писма между мъж и жена. И понеже не исках тази премиера да е скучна, каквито са повечето литературни четения, измислих на представянето да занеса една пощенска кутия и да накарам присъстващите да напишат по едно любовно писмо и да го пуснат в нея.

Така се наложи да направим и втора премиера, на която да прочетем получените любовни писма. На втората премиера хората ме питаха кога пак ще има четене и измислих друга тема. После друга и друга… Обичам тази работа и ми е приятно да я върша, макар че обсебва много от времето ми. Познавам всички артисти, поети, музиканти, писатели, журналисти и се забавляваме непрекъснато. То, това е смисълът…

Новите родители e медиен партньор на „Форум бременност и детско здраве“.

Станислава Петкова

Снимки: Владимир Томашевич и личен архив

Коментари
Последни видеа