Нов метод за секцио имитира естествено раждане

Болница „Шейново“ показа новаторската техника (видео)

Снимка: Guliver / iStock

Новаторска техника за оперативно раждане, наречена „естествено цезарово сечение“, представи АГ болница „Шейново“.
Тя пресъздава максимално процеса на естественото раждане, в който активно участват и майката, и бебето.
Макар и нов, методът бързо навлиза в практиката и става все популярен в клиники в Обединеното кралство и в САЩ. Той вече е въведен и в болница „Шейново“.

"Естественото раждане е най-добро за майката и за бебето. Когато обаче има медицински показания жената да роди с операция, новият метод наречен „естествено цезарово сечение“, е за предпочитане. Той е много по-щадящ и е по-близък до естественото раждане в сравнение с традиционния“, каза д-р Румен Велев, директор на здравото заведение и допълни детайли от тава как точно протича процесът.

Снимка: болница "Шейново"

По време на естественото секцио бебето се ражда по-бавно – за около 4 минути. Лекарят прави разрез, като разделя коремните мускули, а не ги реже.
След това леко подпомага главичката на бебето да се покаже навън. То се оставя да изплаче и да „излезе само“ през разреза, както се случва след първия напън на естественото раждане. Това намалява стреса и удължава периода му на адаптация.
Докато при стандартното секцио бебето се вади за няколко секунди, тук се остава то да „води“ процеса. Бебето проплаква самостоятелно и само изпомпва амниотичната течност, за да изчисти белите си дробове.


След като излезе главичката, плавно се подпомага и излизането на раменете. Бебето лежи върху майка си, а лекарите не бързат с прерязването на пъпната връв. Предимството на така нареченото „отложено клампиране“ е, че в този период новороденото получава ценни стволови клетки.
Веднага след това мъникът остава върху майка си “кожа в кожа”. Контактът носи много ползи както на бебето, така и на майката и е особено важен за изграждане на здрава връзка между тях.

„Друго безспорно предимство на иновативния метод е, че разрезът е минимален. Неговият размер се изчислява прецизно според теглото на бебето. Така белегът, който остава след операцията, е минимален.Техниката се прилага само при планови цезарови сечения и при жени, които раждат за първи път“, поясни д-р Велев.

Според него естественото цезарово сечение е метод, който може да сведе до минимум негативните последствия на секциото и е най-близко до нормалното, естествено раждане.

Веселина Мончева

 

 

Коментари
Последни видеа