Плачът на бебета от различни нации не си прилича

Тоналните различия в езика се запечатват още от утробата

Снимка: Guliver / iStock

Немски учени разплетоха загадката защо плачът на бебета от различни нации не си прилича. Според тях езикът, който говори майката по време на бременността, се отразява и по-късно слага отпечатък на плача на бебето.
Учени от университета във Вюрцбург откриха по време на проучване, което обхваща страни в 3 различни континента, че бебета плачат по различен начин според езика, който са слушали в утробата на майка си, съобщава The Local.
Проучването сравнява плача на немски бебета с 55 новородени от Китай и 22 в Камерун. Китайските майки говорят мандарин, а в Камерун - ламнзо. Тези два езика за разлика от немския са тонални – това означава че тонът, с който се произнася сричката, се влияе от значението и смисъла на думата.
„Плачът на бебетата, чийто майки говорят тонални езици, се характеризира с мелодични вариации, които тонално са по-високи в сравнение с тези от плача на немските бебета. Затова плачът на китайските и на камерунски бебета прилича по-скоро на песен“, обяснява Катлин Вермк, професор по антропология и ръководител на проучването.

Според авторите, това проучване показва как влияе средата и езикът на майката и как те се отразяват на развитието на говора. То доказва също така, че бебето още от утробата чува и запаметява интонационните различия в говора на майка си.

Мона Василева

 

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа