Бременна зад волана

Какви мерки да вземе, преди да тръгне на път

Снимка: Guliver / iStock

Без съмнение, шофирането дава предимства на жената дори когато е бременна. Често това е единственият начин бързо и комфортно тя да свърши някои неотложни задачи.
Независимо дали тръгва на къси или дълги разстояния, бъдещата майка трябва да се съобрази с някои особености, които състоянието ѝ налага.

Говорете с вашия лекар

Ако бременността е без усложнения, няма проблем да шофирате. Все пак говорете с вашия лекар, за да се чувствате по-уверена и спокойна.
Може да се наложи да ви предпише лекарства срещу спазми или повръщане, за да намали евентуален дискомфорт.

Не тръгвайте на път, когато трафикът е натоварен

Дори да нямате никакви оплаквания, не планирайте пътуване, когато по пътищата се очакват големи задръствания.
Проверете прогнозата непосредствено преди път. Има риск да ви изненада твърде горещо време или пък буря. Ако се очакват високи температури, тръгнете по-рано сутринта или изчакайте вечерните часове, когато се разхлажда. Нищо, че в колата има климатик.
И във всички случаи обмислете план В – да разделите пътуването на две и да преспите в хотел или при приятели.

Почивайте преди и след пътуване 

Най-разумно е да планирате пътуването си. Още от вечерта сложете в чантата всичко, което ще ви трябва, за да не се суетите непосредствено преди път, да не бързате и да не се притеснявате излишно. А, след като пристигнете, разопаковането на багажа може да почака. Важно е вие да си починете и да полегнете с вдигнати крака. 

Ако ще пътувате дълго, отстъпете шофирането на друг

За дългите разстояния е по-разумно да шофира друг. Няма смисъл да изпробвате издръжливостта си. И естествено той трябва да се съобрази с вашето състояние – да не тръгва и да не спира рязко, и да поддържа постоянна скорост.

Удобна поза

Важно е да имате достатъчно пространство за краката. Ако не сте зад волана, най-много пространство има отпред до шофьора вдясно. Това, според експерти обаче, е и най-опасното място  при евентуално пътно транспортно произшествие.  

Старайте се гърбът ви винаги да е долепен до седалката, и, ако се налага, сложете малка възглавничка да ви подпира отзад.

Не забравяйте бутилката с вода

По време на пътуването е важно да пиете вода, за да се хидратирате. Особено през лятото.

По-чести почивки 

По време на път се налагат по-чести почивки, заради принудителната и неудобна поза. Спирайте на всеки 2 часа, за да излезете от колата и да се разходите. Смяната на позата, ходенето и леките упражнения, които може да направите, ще раздвижат кръвообращението. 15 минути са напълно достатъчни, за да се освежите.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа