Готова ли съм да родя

Въпроси, които почти всяка жена си задава

Снимка: Guliver / iStock

Момичета, а и много жени, още преди да са решили да имат дете, изпитват притеснения и дори страх от тази мисъл. Наясно са, че животът се дели на преди и след бебето и после ще бъде коренно различен, свързан завинаги с малкото човече.

А колкото е по-напреднала бременността, толкова по-често бъдещите майки започват да променят мнението си и плановете си, започват да мислят и смешни, и тъжни, и абсурдни неща.

Страховете ще си отидат, просто трябва време. Но за да ги преодолеят по-лесно, трябва да ги познават, както и причините за тях. Ето четири основни притеснения, които вълнуват колебливите, изброени от detstrana.ru:

1. Ще обичам ли детето?

Любовта към детето невинаги идва с новината за бременността. Тя понякога се заражда от първото изображение на смешния марсианец на ултразвука, от първата контракция, от беззъбата първа усмивка, от бебешката прегръдка и блестящите очи на детето.

Много майки признават, че майчината любов ги е заляла не по време на бременността, даже не и след раждането на детето, а след няколко месеца. И това е абсолютно нормално.

2. Ще трябва да посветя живота си на него – ще имам ли време за себе си?

Ех, този егоизъм – толкова ни е присъщ… В първите месеци детето действително отнема цялото, ама цялото време на майката и обичайните радости от живота: екскурзии, ресторанти, танци в нощен клуб са сякаш на светлинни години.

Но детето няма да бъде вечно с памперси и когато поотрасне ще имате време за всичко. Само че няма да ви се иска да се отделяте от него! С радост ще прекарвате времето си заедно и дори на баба му няма да искате да го поверите.

За свързаността с детето отговаря хормонът окситоцин –


хормонът на любовта, който майката изработва. Колкото е по-голямо количеството му в организма, толкова по-грижовно се отнася майката към детето си, според учените.

3. Ще се справя ли с грижите?

Неизвестността плаши, независимо за какво става дума. А науката за грижите за детето на някои им изглежда по-сложна от струнната теория. Но нали около вас има опитни хора, лекари, приятели, консултанти, интернет, книги... Информацията е толкова много, че ако не я „сортирате“, може да ви обърка още повече.

Никой не знае какво е да си родител, но имаме добра новина - опитът идва бързо! Само месец-два след раждането ще можете да сменяте памперс с една ръка, а с другата да чистите ушите на бебето и дори ще можете самите вие да съветвате други майки как да избират биберон за тяхното бебе.

Снимка: Guliver / iStock 

4. Самата аз съм още дете – какво мога да дам на своето?

Истината е, че можете да му дадете много, всъщност – всичко, от което има нужда. Едно жизнерадостно момиче, което обожава да яде бонбони, да кара скейтборд, да играе на плейстейшън, да си боядисва кичурите в различни цветове, то може да даде на бебето си много повече, отколкото майката, която прави всичко според указанията и съблюдава режим.

Вие можете да дадете на детето си щастливо детство. А това значи, че ще пораснете заедно – какво по-хубаво може да ви се случи?!

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа