Как и колко килограма качва бременната

По месеци как те се разпределят между нея и бебето

Снимка: Guliver / iStock

През цялата бременност жената обичайно качва 10-16 килограма като наддаването е строго индивидуално. Естествено, ако носи в утробата си близнаци, ще наедрее повече.

Ако преди бременността жената е била твърде слаба, е добре наддаването да е 12,5 – 18 килограма. А при по-дебеличките е добре допълнителните килограми да се следят и те да не са повече от 11,5 кг.

През деветте месеца наддаването на теглото е неравномерно – със задържане и пикове. В началото, през първите 3 месеца на бременността, то е около 1,6 до 2,3 килограма.

Гаденето и повръщането в този период силно потискат апетита. Не е изключение през първия триместър бременната дори да отслабне. След това тя постепенно възстановява загубата.

До 15-ата гестационна седмица добавянето на 3-5 килограма е основно за сметка на белтъчини (в мускулите) и мазнини (в мастните депа) в тялото на бъдещата майка. Бебето в утробата ѝ тежи само 300-400 грама. И „резервите“, които тя трупа, ѝ служат по-късно. След втория триместър теглото на бебето се увеличава. Всяка бременна обаче наддава различно.

През двата последни триместъра е нормално тя да качва по 500 грама на седмица. Наддаването се дължи на всички промени, които настъпват в тялото на жената в този период.

Ето как се разпределя теглото за тези 40 седмици, ако наддаването е в рамките на 12, 5 килограма.

- кръв, плацента, матка и амниотична течност – на това в основни линии се дължат добавените килограми.

- тегло на бебето – около ¼ от килограмите в плюс.

- натрупани мазнини, които са основен източник на енергия за майката и за плода. В деветия месец, непосредствено преди раждането, те са около 3 килограма.

Това, което е от значение, е не бременната да следи колко наддава всяка седмица, а да се храни умерено, разнообразно и здравословно. Ако състоянието ѝ позволява, да е активна, да се разхожда повече на чист въздух и да спортува.

По материали на naitreetgrandir.com и topsante.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа