Когато дъщеря ви обяви: Ще ставаш баба

Как да посрещнете новината и какво е добре да преглътнете

Илюстрация: Guliver / iStock

Една сутрин телефонът звъни и още по-звънкият глас на дъщеря ви съобщава: „Ще ставате баба и дядо. Бременна съм!“

Радостната новина ви шокира. И май въобще не ви радва, независимо на каква възраст сте. По-скоро връща спомените с куп въпроси. Кога мина времето? Как се изтърколиха годините? Как така моето дете ще има дете?

Всъщност, от 26 години тя вече не е дете. И си спомняте думите на вашата баба, която винаги ви е изглеждала много стара: “Е, дъще, нашите деца винаги ще си остават деца. Без значение на колко години са.“

Забранените въпроси

Колкото и да сте близки, колкото и да ви напъва отвътре, има въпроси, които е по-добре да не задавате. Като например:

- Не си ли много млада?

- Няма ли първо да завършиш университета?

- А с кариерата ти какво ще стане?

- Как ще гледате и дете с тези заплати?

- Защо първо не сключите брак, а после да раждате дете?

Давайте съвет само, ако някой го иска, колкото и да се страхувате, че младите не са подготвени за тази сериозна стъпка.

Това все пак е техният живот и няма как вие да пишете сценария.

Непоискани съвети

Съветите ще подразнят дъщеря ви, а за снахата – това е 100% сигурно. Каквито и аргументи да имате, за да я насочите към добър акушер-гинеколог или към определена болница за раждане, изчакайте малко. Може би тя вече е взела решение и има свой избор.

Не опитвайте да правите планове за ремонт, боядисване или освежаване на тяхното жилище, докато очакват бебето.

И, ако портретът на досадната баба не е пълен и не излиза пред очите ви веднага, си спомнете филма „Свекървище“. И как Дженифър Лопес – бъдеща снаха на Джейн Фонда в ролята на свекървата Виола, успя да укроти ентусиазма и желанието ѝ да присъства в живота на младото семейство и да се бърка във всяко решение – от булчинската рокля и сервизите за празничния обяд, до най-малките детайли в организацията на всяко събитие, скроени по неин модел.

Най-добрият съвет е този, който сте успели да преглътнете. Особено, ако е свързан с бъдещото бебе. Защото дъщеря ви възприема всяко напътствие като упрек, че не се справя добре.

Имунитет

Всеки съвет е намеса във вътрешните работи на суверенно семейство. Независимо кой е написал законите и как са уредени взаимоотношенията в двойката им, с този арсенал им предстои да отглеждат и възпитават дете.

Дори и дълбоко в себе си да се чувстват неподготвени (не очаквайте да го признаят) в това, което правят. А когато се опитват да влязат във вашата рамка и да са по-добри или съвършени, те стават враждебни. И тяхната враждебност е пропорционална на несигурността им.

На нож

Затова всеки съвет посрещат на нож и ще го забодат с удоволствие във вас. Сигурно те ще вземат грешни решения, вероятно както и вие преди 26 години. Приемете, че всеки има право да прави собствени грешки. Защото новите родители ще растат и ще трупат опит заедно със собствените си деца.

Конфликти

И ако не уцелите мярката със съветите и опитите да се месите в живота на младото семейство, гответе се за конфликти. Не е толкова страшно. Броят на конфликтите не е особено важен. Ще бъдат много, вярвайте ми. По-важно е как ще излезете от тях. Тук е вашата сила. Ако сте наистина мъдра баба.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа