За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

16 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Ако имате бебе, все в един момент стигате до проблема – за или против биберона.

Със сигурност ще получите най-различни съвети – някои полезни, други - забавни, трети – шокиращи.

Опитахме се да съберем най-важното, което наистина трябва да знаете, ако решите да използвате популярната бебешка залъгалка.

По принцип биберонът в повечето случаи успокоява бебето. Но веднъж започнали да го използвате, трябва да знаете, че трудно се отвиква от него.

Според някои статистики, близо 70% от бебетата в Европа, използват биберон.

Ето какво обаче трябва да знаете, преди да купите или подадете на мъника залъгалката.

Снимка: Shutterstock

1. Как да го изберете

Биберонът трябва да бъде закупен от надежден бебешки или друг магазин, аптека или специализиран център.

Безопасните залъгалки са винаги съобразени с всички изисквания: устойчиви са на различен тип напрежение и натиск, перфорация, разкъсване, хапане, въртене/усукване. Също така е гарантирано, че са захванати здраво за основата.

Що се отнася до формата, изборът е индивидуален, но е препоръчително да започнете с черешова „основна залъгалка“ (която възпроизвежда формата на зърното на майчината гърда) и след това да го променяте според възрастта на детето.

Алтернативата е биберон с плоска форма, като сълза, който е анатомичен, физиологичен, ортодонтски.

За начало са подходящи силиконовите (по-устойчиви са) и след това да преминете към гумени, когато се появят зъбите.

2. Колко често трябва да се сменя

Всичко зависи от това колко се използва, но обикновено трябва да се сменя на всеки 2-3 месеца или дори по-рано, ако показва признаци на износване.

3. Кога може да започнете да го използвате

През първите седмици от живота се създава нещо като „съревнование“ между залъгалката и гърдите, така че е най-добре да изчакате, докато кърменето стане по-сигурно. Причината е, че биберонът може да намали желанието на бебето да суче.

Най-добре е да го предложите след първия месец на бебето. И го използвайте, колкото се може по-малко. Например – не повече от 3 часа дневно около шестия месец.

И не закачайте биберона на верижка за дрехата на бебето, защото така стимулирате зависимостта му към залъгалката.

4. Ако бебето не желае да ползва биберон при заспиване

Залъгалката е полезна преди сън, тъй като предотвратява риска от внезапна детска смърт. Но има бебета, които не желаят да го използват преди заспиване.

В такава ситуация не насилвайте бебето. Има и други начини да се предпазите от този проблем.

5. Мед върху биберона

Категорично – не! Като топнете биберона в мед или захар, няма да успокоите коликите или плача на бебето.

Да не говорим, че и двете са абсолютно забранени, тъй като са вредни за здравето на бебето.

Много повече ще помогне да го гушнете и успокоите, отколкото да му тикате в устата биберон с мед.

6. Когато започнат да излизат зъбите

Има бебета, които така и не проявяват интерес към този вид залъгалка. Но в момента, в който тръгнат зъбите, те започват да търсят биберона.

Причината е, че той задоволява естествения инстинкт за сучене, успокоява дискомфорта от никнещите зъби и облекчава бебето. Има обаче по-подходящ вариант и това са гумените рингове или охлаждащите се залъгалки. Те са точно за този период от растежа на бебето.

7. Биберонът като заместител на майката

В някои случаи майките се налага да се върнат по-рано на работа. Съчетаването на кърмене и работа е трудно, но не и невъзможно (стига работата да го позволява разбира се).

В такива ситуации обаче много често се прибягва до биберона като заместител на майката във времето, в което тя не е у дома.

Правилно ли е това? В критични моменти може да се спасите по този начин. Но това не трябва да се превръща в правило.

8. Как да го почистите

Това е другата дилема, която често затруднява майките. Дали е достатъчно само да се измие на чешмата или трябва да се стерилизира?

Имайте предвид, че колкото и да е чист домът, детето не живее в абсолютно стерилна среда. Когато сте вкъщи, достатъчно е да измиете биберона с гореща вода, най-добре без сапун.

Но ако залъгалката бъде изпусната в парка или по време на разходка, по-добре я стерилизирайте, след като се приберете. Облизването на падналия биберон от майката не го почиства – напротив, така тя добавя и своите бактерии и микроби към онези, които са били на земята.

Снимка: Shutterstock

9. Кога и как да премахнете залъгалката

Биберонът трябва да се ползва умерено и не по-късно от 3 години, за да се избегне причиняване на необратими увреждания на зъбната редица.

Проблемите на зъбните дъги обаче се определят и от гена, но макар и малък, е добре да бъде спестен този негативен ефект.

Самото премахване на залъгалката е индивидуално, важното е да не бъде стресиращо за детето. Проявете фантазия и превърнете отказването от биберона в интересна история.

10. Биберон или палец в устата – кое е по-добре

Понякога се случва, веднага щом залъгалката бъде премахната, детето да я замести с палеца си.

Въпреки това не трябва да връщате биберона, след като веднъж вече сте се разделили с него. По-добре използвайте някои хитрини за справяне със следващия проблем – смукането на палеца. А това наистина може да се превърне в проблем, така че не бива да го неглижирате.

Смукането на палеца е действие, което носи на детето нужното спокойствие, така че не бива да действате със силови методи или наказания. Вместо това го разсейте и му предложете занимания, които да прави с ръцете си.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа