Как да станете приятели с тийнейджъра у дома

Може да опитате следната стратегия – гарантираме ви, че работи

08 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Не е изобщо задължително съжителството с тийнейджъра да бъде изпитание за цялото семейство. Възможно е всичко да продължи да бъде мирно и кратко като преди. Но трябва първо и вие да се постараете да го предразположите, за да станете приятели, а не врагове.

В периода на юношеството се променят много неща. Променя се и самото дете. Много от тийнейджърите реагират на непознатото с враждебност, което е техният начин да се предпазят от страховете си, а не защото изведнъж са ви намразили. За тях юношеството е емоционален шок.

Затова не реагирайте на предизвикателството с остри думи или агресия, а опитайте да запазите спокойствие и да го подкрепите. Тийнейджърът се нуждае от вашите насоки, съвети и уроци, а така също и от вашето приятелство.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, които може да опитате. Тази стратегия гарантирано работи и ще видите колко по-лесно става общуването с порасналото дете у дома.

Снимка: Shutterstock

На първо място – спокойствие, спокойствие и пак спокойствие

Ако сте под стрес, няма как да разрешите нито един проблем, дори и минималният. В лоши моменти най-доброто, което вие и вашите деца трябва да направите, е да запазите спокойствие.

А това всъщност не е толкова трудно. Просто направете крачка назад и дори идете за малко в съседната стая, вдишайте няколко пъти дълбоко и се върнете чак, когато усещате, че може да проведете спокоен и разумен разговор.

Слушайте и по-малко говорете

Всички хора искат да бъдат изслушвани и то с уважение, особено тийнейджърите. Опитайте се да бъдете човекът, който винаги е готов да чуе проблемите им и да даде съвети, когато е необходимо.

Това не означава, че винаги трябва да се съгласявате с тях и с всичко, което кажат. Но е добре да се научите да ги изслушвате, без да ги прекъсвате и да използвате уменията си за разрешаване на конфликти.

Спазвайте границите

За родителите на тийнейджър едно от най-големите предизвикателства е да спазват границите. С порастването се увеличава и нуждата на децата от неприкосновеност на личния живот и самостоятелност.

Да, те със сигурност ще правят грешки, но това са и техните житейски уроци. Така че оставете ги да грешат, това е полезно за тях, и не навлизайте в личното им пространство, освен ако не е от жизнено значение.

Снимка: Shutterstock

Признайте грешките си

Като родители искате да бъдете модел за подражание на децата си, но за да давате добър пример, не е нужно винаги да бъдете перфектни. Ако сте сгрешили, признайте грешката си.

Всеки може да сбърка, но е длъжен да се извини. Покажете на децата си, че сте в състояние да направите това и им помогнете така да придобият добър опит.

Забавлявайте се заедно

Това, че детето е пораснало и има свои приятели и приоритети, не означава, че трябва да се дистанцирате. По този начин пропастта между вас се увеличава. По-полезно е да си организирате семейни забавления – не постоянно, а от време на време, които да напомнят на тийнейджъра, че сте едно цяло.

Може да излезете на пица, да отидете на кино, да покарате заедно колела… Има много забавни дейности, които може да споделите с порасналото дете. Не забравяйте, че времето, което прекарвате заедно е безценно.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.