5 лъжи, които работят срещу вас

Как да насърчите детето и да го окуражите без измами

24 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Родителите понякога, без да се замислят, изричат обещания или послъгват малкото дете с надеждата то да не разбере. Според психолози обаче и най-безобидната лъжа може да доведе до бъдещи проблеми и да наруши доверието помежду им.

„Щом 6-7-годишното дете узнае, че родителите му го лъжат за нещо, в бъдеще ще постъпва по същия модел. Дори най-малката и безобидна лъжа има последствия. Затова възрастните трябва да контролират това, което казват на хлапетата“, съветва Лесли Карвел, професор от Калифорнийския университет.

И въпреки, че децата невинаги „разкриват“ нашите лъжи, е по-разумно въобще да не ги произнасяме. Защото основната цел на всеки родител е да гради взаимно доверие.

Кои са най-честите поводи да изречем лъжа и как да я избегнем.

Няма да боли

Ако детето се страхува да ходи на зъболекар или на имунизации, може да го убеждавате, че няма да боли много. Това обаче едва ли ще е от полза. И няма да му помогне да превъзмогне болката. Следващия път, когато се наложи да го водите, ще имате сериозни проблеми. Затова е по-добре от първия път вашата позиция да е открита и честна - да му вдъхнете кураж и спокойствие, без да го лъжете.

Кажете например: „Знам, че те е страх.“ или „Изглеждаш тъжен“.
Така детето се се почувства окуражено да говори и да разкаже от какво точно се страхува. Може да помогне, ако предварително му покажете картинки на лекарския кабинет или на зъболекарския стол. Нека да види за какво се използват инструментитеи и как се случва прегледът.
Или си поиграйте на доктори. Дайте му спринцовка от детската "лекарска чанта", то да сложи инжекция на мечето.

Снимка: Guliver / iStock

Всичко ще бъде наред

Рано или късно детето се среща със сложни ситуации от реалния живот. И било в новините или със собствените си очи, вижда трагедии.
Вместо да създавате у детето лъжливо чувство на безопасност, е по-разумно откровено да поговорите с него.
Алтернативната фраза е: „Ще направя всичко по силите си, за да те защитя“, „Това наистина е много тъжно. Кажи ми ти как се чувстваш?“ или „Обичам те. И ние ще се постараем всичко да е наред и ще се справим заедно.“

На твоята възраст аз никога не съм постъпвал така

Дори това да е истина, е по-добре да се въздържате от подобни твърдения. Не бива да сравнявате детето си с вас. Може би в момента ви се струва, че това е подходящ възпитателен подход, за детето той изглежда различно. По- добре е да му кажете директно, че ви е разстроило с постъпките си.

Ще те оставя на улицата

Не заплашвайте детето, че ще го зарежете било на улицата или в магазина, само защото е направило сцена и е проявило капризи. Това ще го изпълни със страх и паника.
Ако не знаете как да постъпите, дайте на малчугана да разбере колко сте сърдити с думите: „Или ще излезеш веднага от магазина с мама, или ще те изнеса  от там на ръце.“

Ти си най-добрият

Естествено за вас вашето дете е № 1, но да му повтаряте, че е най-добро във всичко (учене, спорт, пияно), едва ли ще е истината.Подобно изречение може да се отрази зле на самооценката му. Психолози твърдят, че деца, които са били хвалени прекомерно много, с повод и без повод, страдат много повече при всеки неуспех в бъдеще. И самочувствието им бързо рухва.
Ако искате да окуражите хлапето, по-добре е да отбележите, че то е положило много усилия, а не да му давате оценка.
За него по-мощен стимул ще е да кажете например : „Ти работи много усърдно, за да решиш тази задача“, „Харесва ми, че влагаш толкова много усилия и енергия в твоето представяне утре.“

Мона Василева
по материали на Science Daily

Коментари
Последни видеа