Едно просто упражнение може да направи децата по-успешни, когато пораснат

Защо силата на характера понякога е по-важна от много други неща

19 юни 2019 г.

Снимка: pixabay.com

Колкото и да се концентрираме върху успехите в училище и интелекта на децата, има един важен фактор за успеха, който не се измерва от традиционните оценки. И той се нарича сила на характера.

Силата на характера, по думите на научния журналист и автор в сферата на емоционалната интелигентност Даниел Голман, не може да съществува без т.нар. „когнитивен контрол“ - способността да се отложи удовлетворението, да се контролират импулсите, да се управляват емоциите и да се поддържа концентрацията.

От собствен опит Голман е убеден, че всяко дете, независимо от средата, в която живее, може да бъде научено да развие когнитивен контрол. В интервю с Опра Уинфри той дава силен пример:

„Бях в едно училище, в един час на второкласници в испански Харлем. Това са деца, които живеят в социалните жилища... най-лошите условия, които можете да си представите“, разказва Голман.

Учителят в този клас кара децата да правят едно особено упражнение.

„Всеки ден, всяко дете отива до шкафчето си, взема от там една плюшена играчка, намира къде да легне на килима, поставя плюшената играчка на коремчето си и гледа как се издига при вдишване и спада при издишване. Брои едно-две-три на вдишване и едно-две-три на издишване.“

Ползите от малкото време, прекарано в това упражнение, се усещат през целия учебен ден, убеден е учителят. Децата са по-спокойни и съсредоточени.

Голман обаче обяснява, че най-важни са ползите в дългосрочен план.

„От гледна точка на мозъка това упражнение помага за укрепване на префронталния кортекс, който е оперативният център – „шефът“ в мозъка. Този, с който планираме, решаваме и осъзнаваме.”

Според Голман упражнението помага за укрепване на когнитивния контрол, който е силен индикатор за бъдещия успех на детето.

„Ако вземете деца на възраст от 4 до 8 години и измерите това тяхно умение, и вземете същите хора на възраст над 30 години, то се оказва по-добра прогноза за финансовия успех и здравето им, отколкото коефициентът на интелигентност или финансовото положение на семейството, в което са израснали."

Обекти.бг 

Коментари
Последни видеа