Как да разпознаете, че раждането предстои

Ето кои са първите симптоми, алармиращи за настъпването на този момент

01 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Едно от честите притеснения на бъдещите майки, които преживяват това за първи път, е дали ще разпознаят навреме предстоящото раждане. Страхът, че може да не стигнат навреме до болницата, е съвсем основателен, но не и непреодолим. Тялото дава доста ясни сигнали, които трябва просто да бъдат разпознати.

Ето кои са първите симптоми, които ще ви дадат знак, че е време да се подготвите за този дългоочакван момент.

Контракции. Ако не сте сигурни дали са същинските, подготвящи тялото за раждането, не се срамувайте да питате вашия лекар. Важно е обаче да му дадете точна информация: колко чести са контракциите, колко дълго траят и дали са силни. По тази информация, той ще се ориентира дали е време да тръгвате към болницата.

Падане на тапата. Може да падне едно голямо парче (прилича на слуз, като тази от носа) или да бъде на много малки парченца. А е възможно да не я забележите или пък да падне, непосредствено преди раждането. При всички случаи падането е сигнал, че моментът наближава.

Болки в корема и кръста. Може да почувствате такива преди раждането. Те напомнят на тежките менструални спазми, на тези при стомашно разстройство или силно подут корем. Може също така да имате болка в долната част на гърба, която се разпростира към краката. Тя не изчезва, дори да промените позицията си.

Изтичане на водите. При повечето жени мембраните се разкъсват и околоплодните води изтичат, успоредно с другите симптоми, оповестяващи раждането. И не е задължително това да бъде локва вода. При някои жени изтичането е като съвсем тънка струйка.

Диария. Точно както мускулите в матката ви се отпускат при подготовката за раждане, същото правят и другите мускули в тялото ви, включително тези в ректума. А това може да доведе до диария преди раждането.

Наддаването на тегло спира. Някои бъдещи майки губят няколко килограма точно преди раждането. Това не бива да ви стъписва. Напълно нормално е и няма да повлияе на теглото на бебето.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа