Мозъкът на бременната също… „забременява“

Става дума за промени, които настъпват именно през деветте месеца

04 май 2022 г.

Снимка: Shutterstock

В периода на бременността в мозъка на бъдещите майки настъпват изменения, които не се отнасят до нивото на интелекта, но дават основание на учените да заговорят за „бременен мозък“.

В течение на първите две години след раждането се наблюдават промени, които помагат на майките да разбират и изпълняват по-добре задълженията си, твърдят американски учени.

Как учените откриват промените

Според тях бременността оказва значително влияние на женския мозък. До това заключение те достигат след обстойно проучване на резултатите от сканиране на мозъка на 25 жени през периода до две години след раждането.

При майките на новородените обемът на сивото вещество в мозъчната кора се е понижил, като е важно да се отбележи, че това съкращение засяга само специфични участъци, свързани с разбирането на чувствата и мислите на околните.

При мъжете и нераждали жени такива промени не били констатирани.

Има ли научно обяснение на този феномен

Невробиолози предполагат, че чрез прекъсването на ненужните невронни връзки, като се жертват тези, без които мозъкът може да функционира, той се концентрира върху единственото важно нещо - запазването на здравето и живота на детето.

Именно така жената се адаптира към ролята на майка и колкото по-силни са измененията в мозъчната кора, толкова повече тя е привързана към детето.

Коментари
Последни видеа