10 чести грешки на младите родители

Когато за първи път стават мама и татко

23 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Появата на първото дете в семейството винаги е вълнуващ и тревожен момент: как да се грижим за него, какво трябва да знаем, подготвени ли сме за това. Понеже по-лесно се учим от грешките, Parents.ru събра тези, които лесно може да си спестим.

Неправилно монтирано столче в колата

Още преди да се роди бебето, бъдещите родители трябва да се погрижат да купят и да монтират детско столче в колата. В него те ще вземат бебето от болницата и в суматохата едва ли ще могат да проверят дали монтажът отговаря на изискванията за безопасност и е удобен за детето.
През 2016 г. Journal of Pediatrics публикува резултатите от проучване, в което участват близо 300 семейства. Те сочат, че 91% от родителите не са поставили правилно столчето в колата, а 86% от грешките са свързани с поставянето на бебето тях. Така те без да искат увеличават риска от нараняване при внезапно спиране или инцидент.
Когато инсталирате столчето, трябва да вземете предвид няколко точки: главата на бебето не трябва да се навежда напред, мускулите на врата му са все още слабо развити и при силно накланяне на главата напред, то може да се задуши. Следователно седалката трябва да бъде поставена под определен ъгъл, така че краката на бебето да са повдигнати. Така, дори при внезапно спиране то ще може да обърне главата си настрани и да диша нормално.
Ако бебето се клати силно на столчето, можете да поставите навита пелена отстрани, за да фиксирате позицията му.
Друга честа грешка: не оставяйте бебето да спи в столчето за кола. Лекарите предупреждават: смъртоносно е! Бебето не трябва да остава в столчето повече от половин час.

Меки играчки в креватчето

Педиатрите съветват бебето да спи в безопасно пространство: в леглото не трябва да има играчки, нито меки възглавнички и балдахин. Заради синдрома на внезапна детска смърт, която е световен проблем. Но все още много майки и татковци слагат бебето да спи по корем, използват мека пухкава постелка и плюшени играчки в креватчето, рискувайки здравето му.

Не оставят бебето да плаче

Свързваме детския плач с проблем със здравето, чудим се как да помогнем. Родителите се измъчват и тревожат, щом новороденото ревне. И първото нещо, което правят, е да го вземат на ръце.
Не можете да пренебрегнете плача, но не бива да се притеснявате твърде много. Плачът е нормално, естествено физиологично явление. Бебето може да плаче, дори когато няма никакъв проблем - това е начин на общуване и опознаване на света. Понякога просто иска повече внимание. Ако обаче не можете да го успокоите по никакъв начин, ако има температура, обрив, повръщане, подуване на корема или нещо друго необичайно, спешно търсете лекар.

След хранене веднага го слагат в креватчето
Някои родители, след като нахранят бебето, не го държат изправено, бързат незабавно да го сложат в креватчето. В хоризонтално положение бебето може да повърне част от млякото и дори да се задави с него.
Има няколко техники за оригване след хранене, всеки родител избира най-удобната. Така че не бързайте, след като нахраните новороденото веднага да го сложете в креватчето. Задръжте го в ръцете си в изправено положение още 10 минути.

Снимка: Guliver / Getty

Паникьосват се за всичко

Младите родители имат много причини за притеснение: защо бебето плаче, колко мляко наистина му трябва, защо заспива, докато суче, какво е това петънце по кожата, дали трябва да го събудят, за да го нахранят ...
Разбира се, наблюдението и грижите са нещо много важно, за да не бъдат пропуснати сериозни признаци, но, тревожейки се за малки неща, може да пропуснете щастливите моменти от първата година от живота на вашето дете. Не забравяйте, че то перфектно усеща настроението на мама и татко, и става неспокойно.

 Приготвят млякото в бутилката, без да следват рецептата

Една от най-честите грешки на неопитните майки и татковци е, че нарушават пропорциите на водата и сухата смес при приготвяне на адаптираното мляко. Някои правят сместа твърде концентрирана, други - напротив, разреждат. Ако налеете повече вода, новороденото няма да получи всички хранителни вещества. Това се отразява на здравето и развитието му. Ако направите млякото твърде гъсто, то ще има дискомфорт в коремчето. Ето защо трябва внимателно да прочетете инструкциите и да спазвате точно пропорциите.

Продалжително  носят бебето в кошница

Удобно е да се транспортира бебето в столче за кола, но някои родители злоупотребяват и продължават да използват преносими люлки, кошници, седалки, дори когато бебето е пораснало.
Дори го разхождат в парка или го оставят в ресторанта, държайки коша в ръцете си. За малкото е вредно да прекарва много време в легнало положение: то се уморява от ограниченото пространство, не може свободно да си движи краката, ръцете, да се преобръща и да лежи по корем, да обръща глава.

Не знаят какво да правят, когато вдигне температура 

Повишаването на температурата при новородени е опасен симптом. Ако то е по-малко от три месеца и има температура, незабавно посетете лекар. Но когато температурата се повиши при едногодишно дете или при по-голямото, тогава трябва правилно да оцените състоянието му. Лекото повишение може да се приеме за нормално. Затова наблюдавайте поведението на детето: дали то е е активно или летаргично, играе или иска да легне, пие ли достатъчно течности, спи ли спокойно има ли проблеми с дишането и т.н.

Твърде много завивки

Уверете се, че температурата в стаята, където се намира новороденото, не надвишава 20 градуса. Ако е недоносено и с ниско тегло, тогава трябва да поддържате 22-24 градуса.
Някои родители се страхуват да не охладят бебето и държат високи градуси в къщата. Бебето не обича жега. То ще е неспокойно, а по кожата му може да се появят обриви. Добре е да е с камизолка, боди и завито с пелена. Кожата му трябва да е топла, но не гореща или студена.

Посещават многолюдни места с бебето

Младите родители нямат търпение да покажат своето прекрасно бебе на своите близки и посещават семейни тържества, срещи с приятели, развлекателни събития. И това е още един елемент от списъка с родителски грешки.
През първите два месеца от живота детето трябва да бъде защитено от въздействието на микроби и всякакви инфекции. Особено сега по време на пандемията на коронавирус. Имунната система на новороденото все още е слаба. Това не означава, че изобщо не можете излизате с бебето навън - ежедневните разходки са необходими. Важно е обаче да не го водите на места, където се събират на закрито много хора.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.