10 правила за парите

На какво е добре да научим децата си, когато става дума за финанси

16 Април 2018 г.
10 правила за парите

Снимка: Shutterstock

1. Когато харчите, те гледат. Така че обяснявайте защо правите определени избори по време на пазар, за да покажете как вземате решения относно това дали нещо си струва, или не, съветва в статия за The Guardian Клаудия Хамънд. Така ще стане ясно, че може би невинаги си купувате това, което ви се иска, и вместо това гледате какво може да си позволите.

2. Давайте им редовно джобни пари, вместо случайно, когато си поискат. Така отрано ще се научат да се съобразяват с определен бюджет. Постепенно ще може да ги подтикнете да осъзнаят, че парите сами по себе си не са ценност, ценност е това, което си избираш да направиш с тях.

3. Обвързвайте джобните пари със свършена работа, само ако сте готови да срещнете опасността децата ви винаги да искат пари за всичко, което изискате от тях. Социалният психолог Адриан Фърнам открил, че семействата със средни доходи много по-често обвързват джобните с домашната работа, нещо, което се случва много по-малко в по-бедни семейства.

Внимавайте да не ги приучите, че услугите винаги имат парично измерение. Огромен брой изследвания показват, че правенето на добри дела за другите носи много повече щастие, отколкото припечелването на някоя стотинка.

4. Приемете, че спестяването може и да е трудно за деца. Те имат много по-слабо развита концепция за бъдещето и живеят много повече за момента, отколкото възрастните. Така че подкрепяйте спестяването, но не се изненадвайте, ако за някои е трудно.

5. Помагайте им с математиката. Проучване от Щатите показва, че децата, които не са добри по математика, обикновено имат повече главоболия и с парите, докато такива, които са били добре в сметките, имат по-голям шанс да спестяват повече и да даряват повече за благотворителност.

6. Обяснете им откъде идват парите. В едно видео комедийното дуо Flight of the Conchords пита децата откъде идват парите и отговорът, който се получава, е „От банките“. А откъде ги вземат банките? „От министър-председателя.“ А той откъде ги взема? „От кралицата“. А тя откъде ги взема? „От банките.“

Съвременната икономика има сложно движение, така че не е изненада, че децата, както мнозина от нас, не я разбират. Известните италиански психоложки Анна Берти и Анна Бомби стигат до извода, че на 4-5-годишна възраст децата са склонни да мислят, че всички имат пари, които получават обикновено от банки или магазинери. Скорошно проучване от Финландия показва, че


децата влизат все повече в час с парите. Заслужава си обаче да им бъдат обяснени някои от техните тайни. Имаме машини за кеш, на които пише „Безплатен кеш“, и изглежда, че можем да си вземем, колкото искаме. Нищо чудно, че децата са объркани. Обяснете им защо банката ви дава пари и как сте ги спечелили.

7. Като поотраснат, помислете дали да не им кажете колко печелите и, ако сте успели да заделите нещо, колко сте спестили. Ще трябва да подчертаете, че не искате да огласяват тази информация на детската площадка, но се оказва, че много от младите хора влизат в професионалния свят без каквато и да е идея колко вземат родителите им. А трябва да знаят, за да преценят какво харчене и какъв начин на живот може да си позволят с различни приходи.

8. Има много доказателства от Елизабет Дън от Университета на Британска Колумбия, които сочат, че харченето на пари за преживявания носи много повече радост, отколкото харченето за неща. Може да моделирате такава идея и за вашите деца, като им обясните, че вместо да си купите нов телевизор, се замисляте дали няма да е по-забавно да организирате едно паметно пътуване или уикенд за цялото ви семейство.

9. Казвайте им по нещо за семейния бюджет и какво можете и не можете да си позволите. Американският автор Нийл Годфри стига дотам, че да предлага данък от 15 % върху джобните им, който да отива в семеен фонд, и цялото семейство да гласува как да бъде похарчен, за да има се покаже как работят данъците и демокрацията. Може и да не отивате чак дотам, но може да започнете да им искате мнението относно кое си струва и кое - не.

10. Докато децата порастват, опитайте се да подчертаете, че в живота има много други неща освен парите. Всяка една година след 1971-а изследователи от Щатите питали новите колежани какво ги е мотивирало, за да продължат образованието си в колеж. С всяка изминала година все по-голяма част от студентите посочвали изкарването на повече пари като основна причина.

Все още предстои да разберем дали днешните студенти просто са по-прагматични относно реалностите на пазара на труда, отколкото са били предишните поколения, или пък кариерните решения, основани на парите, ги настройват за живот с работа, която никога не им е била интересна. Така или иначе, доказателствата относно щастието ни показват, че парите не са всичко.

Превод: Елисавета Цалова

Да поговорим

10 безценни стратегии, които винаги ни правят щастливи

Новини

Най-добрите държави за възпитаване на деца в света

Да поговорим

Какъв е залогът за щастието на децата?

Образование

4 важни умения за парите, на които уча дъщеря си

Още от Да поговорим

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Как да спрем хълцането на бебето

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е екстроверт

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Ник Вайъл и Натали Джой

Снимка: Getty images

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем

Уил Смит. Снимка: Getty

Заедно

Уил Смит отново коментира раздялата със съпругата си

Актьорът призна, че Джейда е един от „най-дръзките гангстери“, които е срещал

Дейвид Бекъм. Снимка: Getty

Заедно

Дейвид Бекъм откровено за 27 години брак с Виктория

Футболистът: „Не знам как оцеляхме заедно през тези години“

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път

17-годишната Шайло. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли демонстрира танцови умения

17-годишната Шайло впечатли феновете с динамичните си движения

Хейли Бийбър. Снимка: Instagram

 

Заедно

Бременната Хейли Бийбър с първа фотосесия

Показа как изглежда в шестия месец

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty