10 правила за парите

На какво е добре да научим децата си, когато става дума за финанси

16 април 2018 г.

Снимка: Shutterstock

1. Когато харчите, те гледат. Така че обяснявайте защо правите определени избори по време на пазар, за да покажете как вземате решения относно това дали нещо си струва, или не, съветва в статия за The Guardian Клаудия Хамънд. Така ще стане ясно, че може би невинаги си купувате това, което ви се иска, и вместо това гледате какво може да си позволите.

2. Давайте им редовно джобни пари, вместо случайно, когато си поискат. Така отрано ще се научат да се съобразяват с определен бюджет. Постепенно ще може да ги подтикнете да осъзнаят, че парите сами по себе си не са ценност, ценност е това, което си избираш да направиш с тях.

3. Обвързвайте джобните пари със свършена работа, само ако сте готови да срещнете опасността децата ви винаги да искат пари за всичко, което изискате от тях. Социалният психолог Адриан Фърнам открил, че семействата със средни доходи много по-често обвързват джобните с домашната работа, нещо, което се случва много по-малко в по-бедни семейства.

Внимавайте да не ги приучите, че услугите винаги имат парично измерение. Огромен брой изследвания показват, че правенето на добри дела за другите носи много повече щастие, отколкото припечелването на някоя стотинка.

4. Приемете, че спестяването може и да е трудно за деца. Те имат много по-слабо развита концепция за бъдещето и живеят много повече за момента, отколкото възрастните. Така че подкрепяйте спестяването, но не се изненадвайте, ако за някои е трудно.

5. Помагайте им с математиката. Проучване от Щатите показва, че децата, които не са добри по математика, обикновено имат повече главоболия и с парите, докато такива, които са били добре в сметките, имат по-голям шанс да спестяват повече и да даряват повече за благотворителност.

6. Обяснете им откъде идват парите. В едно видео комедийното дуо Flight of the Conchords пита децата откъде идват парите и отговорът, който се получава, е „От банките“. А откъде ги вземат банките? „От министър-председателя.“ А той откъде ги взема? „От кралицата“. А тя откъде ги взема? „От банките.“

Съвременната икономика има сложно движение, така че не е изненада, че децата, както мнозина от нас, не я разбират. Известните италиански психоложки Анна Берти и Анна Бомби стигат до извода, че на 4-5-годишна възраст децата са склонни да мислят, че всички имат пари, които получават обикновено от банки или магазинери. Скорошно проучване от Финландия показва, че

Страници

Коментари
Последни видеа