13 стъпки към позитивната дисциплина

За укротяване на непослушни деца (част I)

11 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Търсите работещ метод, с който да дисциплинирате хлапето, без да прилагате сила и принуда. Без да крещите, без да го наказвате и заплашвате. Вероятно това е мечта на всеки родител.
Ето няколко практически съвета, които могат да отучат детето от агресивно, неприемливо и грубо поведение.

1. Търсете компромис
Вместо да принуждавате детето да прави това и онова, което то категорично отказва, се опитайте да се договорите. Например: „Не си прибрал играчките си , ще го направиш утре като станеш от сън, нали!“
Не се карайте на детето затова, че не слуша, но не отстъпвайте и пред капризите му.
Можете да го контролирате като му дадете няколко избора.
Предложете му: „Какво ще прибереш първо – книжките или играчките?
Преди това добре помислете какво ви устройва повече.
Не забравяйте да хвалите хлапето, когато е изпълнило задачите. Поощрението в по-голяма степен развива положителни качества, отколкото наказанието.

2. Дръжте спусъка

Понякога може и да успеете да предотвратите непослушанието, особено, ако знаете какво го отключва. Ако детето от скука в тоалетна си играе и развива рулото с  хартия или прави "конфети", просто го сложете по-нависоко, така че да не го стига.
Ако 3-годишната ви дъщеря обича да рисува по стените и навсякъде, скрийте боичките и нека тя рисува и оцветява само във ваше присъствие.

3. Планирайте навреме

Децата често правят сцени, когато огладнеят, когато са уморени или разстроени от нещо, когато дълго стоят в едно помещение. Ако по принцип хлапето ви е много активно сутрин, а след обяд е по-уморено, планирайте посещение в магазин или консултацията с лекар, когато то има достатъчно енергия.
Не пропускайте да подготвите навреме детето за следващото начинание. Кажете му: "Сега отиваме до магазина, а след това - на площадката!"
Така ще си спестите много нежелани реакции от негова страна.

4. Бъдете последователни

Във възрастта между 2 и 3 години децата често проверяват как тяхното поведение се отразява на околните. И ако в едни и същи ситуации реагирате различно, днес му разрешавате да играе с топка вкъщи, утре – забранявате, вие на практика го обърквате. То не знае как да се държи.
Ако успеете да запазите самообладание и да действате по план,  то към 4-5 години то ще усвои най-важните уроци. Например, ако то посяга и ви хапе със строг глас му кажете, че така не бива, че така ви причинява болка.
Винаги имайте едно на ум. И 2-годишните умеят да манипулират родителите си, а невинният им поглед може да заблуди околните. Не се поддавайте. Бъдете последователни.

5. Запазете спокойствие

Хлапето дърпа котката за опашката или категорично отказва да си мие зъбите. Това може да ви извади от равновесие. Смятате, че като викнете, това ще промени положението. Едва ли. Когато детето види разгневения си родител, то губи способност да възприема думите му. Емоциите на мама го парализират. Затова е по-добре да преброите до 3 и да се успокоите. След това спокойно да му обясните, че не е добре да се държи така.
Не контролирайте детето, контролирайте ситуацията. И не очаквайте от него идеална дисциплина и търпение.

6. Слушайте го

На година и половина детето трудно разбира сложни предложения. На 2-3 г. то вее ще се справи по-лесно, но все още не му стига внимание, за да разбере всички ваши забележки.
В магазина не му разрешавате да отвори пакетчето със сладки. Той реве с пълно гърло. Обяснете му: “Знам, че ми се сърдиш и ми е мъчно. В магазина обаче така не бива да се прави, защото ще ни накажат. Първо трябва да платим, след това да отворим пакетчето. Такива са правилата!“
Ще видите, че детето ще се успокои.

Следва продължение

Източник: letidor.ru, адаптция Мона Василава

 

Коментари
Последни видеа