13 стъпки към позитивната дисциплина

За укротяване на непослушни деца (част II)

12 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В първата част на материаа  изброихме някои прости похвати за дисциплиниране на непослушното дете като например да търсите компромис, да държите ситуацията под контрол, да запазите спокойствие, да сте последователни докрай ...
Дадохме конкретни примери и съвети как може да преодолеем ината и да постигнем разбирателство, без крясъци и наказания, сега продължаваме нататък.

7. Бъдете кратки. Повтаряйте
Ако детето на една и половина година ви удари, му кажете: „Не удряй мама. Нея я боли! Така не бива да се прави!“
На 2-годишното може да обясните по-подробно: “Не скачай върху дивана. Това е опасно. Може да паднеш!“.
Може да сте сигурни, че тригодишното вече ще разбере по-добре: „Трябва да си измиеш зъбите. Или ти ще го направиш, или аз ще помогна. Решавай!. Колкото повече време губим в банята, толкова по-малко време ще ни остане, за да четем приказка за заспиване!“

8. Подбирайте думите си
Вместо да кажете на детето „Ти си егоист. Дори не даваш играчките на най-добрите си приятели“, кажете: “На мен ми е много приятно да виждам как децата споделят играчките си. Особено с най-добрите си приятели!“.

9. Сложете акцент на действието, а не на забраната
Това е друга полезна техника за справяне със ситуация.
Ако помолите детето да не си оставя колелото пред входа, то може да започне да спори с вас. По-добре му кажете: „Ако подпреш колелото си на стената, другите няма да го пипат, да го местят и рискът да го съборят е по-малък!"

10. Предложете му да помисли за чувствата на другите
„Защо да не хапя, да дращя или да вземам играчките на другите деца. Това е толкова весело!“ - си мисли 3-годишното хлапе. Вашата задача е не да му забранявате, а да го възпитавате и да го научите на съпреживяване.
„Когато ти хапеш и удряш, това причинява болка“, „Когато вземаш чуждите играчки, децата плачат, разстройват се, защото и те искат да си играят!“
Така ще покажете на детето, че неговото поведение влияе на околните. И то ще се учи да мисли за последствията от своите действия.

11. Предложете му друг начин да се сърди
Ако не искате детето да се държи по определен начин, му предложете алтернатива. „Ако си гневен, защото не набиеш възглавницата. Насечи я с брадвата!“

Учете хлапето, че емоциите са нещо нормално и те могат да бъдат изразявани по различен начин. Заменете ги с по-приемливи. Насърчавайте го само да търси и открива алтернатива. Дори 3-годишните могат да бъдат научени самостоятелно да вземат решения. Попитайте го: „Какво можеш да направиш, че Вероника да ти даде да си поиграеш с нейната играчка?“
След това слушайте внимателно отговора. Не критикувайте всички идеи, които детето дава, но му напомняйте за последиците от неговите решения. Така много по-рано от своите връстници, то ще се научи да поема отговорност за по стъпките си.

12. Приемете, че непослушанието е част от процеса на развитие
Ако хлапето върши безропотно всичко, което му наредите, е добре да се замислите. Значи нещо не е наред. Защото за малките да отхвърлят контрола и опеката е нещо напълно естествено. Така те се учат да отстояват своите желания.
Хвалете го често за добро поведение, насърчавайте го, правете му малки подаръци. Така показвате, че уважавате неговите чувства.

13. Бъдете позитивни
Може да сте силно огорчени от поведението на детето, но не показвайте своите чувства. Същото е, когато началникът каже: „Аз не знам какво да правя със своите работници. Те управляват процеса, аз съм напълно безпомощен.“
Какво ще стане, ако те чуят това? Авторитетът на шефа ще рухне и ще настане хаос. Същото става и когато детето види безпомощността на родителите си. Без никакво уважение то ще продължи да нарушава дисциплината.

Източник: letidor.ru,адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа