3 мита за щастливите двойки

На какво да вярваме и какво да подложим на анализ

30 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки има собствена представа за щастието в отношенията между двама души, за това какво означава „стабилна връзка“ или „перспективен контакт“.
И повечето от тези представи се формират под силното въздействие на средата и наложените стереотипи.

Те обаче често ни карат да си мечтаем за връзка, която няма нищо общо с реалността.

Ето едни от най-популярните митове, събрани от parents.ru.

Мит 1

Щастливите двойки не се карат

Реално: Те често стигат до конфликти, но умеят да се изслушват и да си прощават. Липсата на спорове не е безспорно доказателство, че всичко върви по мед и масло и, че в живота им няма подводни камъни.

Всеки човек е различен и пълно съвпадение на характерите е рядкост. Ако двамата не се карат и не избухват, това по-скоро означава, че партньорите са склонни на компромиси и са изградили система на мирно съвместно съществуване и разбирателство.

Споровете, ако решават здравословно някакъв конфликт, са свидетелство, че партньорите не се страхуват открито да заявят своите желания, дори, ако не срещнат пълна подкрепа и разбиране.
Именно дискусиите позволяват на мъжа и на жената да се опознаят по-дълбоко и да търсят компромис, който урежда и двамата.

Защото, ако водени от страх те непрекъснато мълчат, за да не разсърдят или обидят партньора си, това нагнетява недоволство. И те се чувстват обидени на себе си, заради страха да говорят и неудовлетворени от съвместния живот.

Факт. Споровете и конфликтите са израз на близки отношения и доверие. Което показва, че са повече от закономерно явление за всяка двойка. И, ако при вас не възникват никакви спорове, се замислете дали сте независима личност.

Мит 2


Здрав съюз създават само психически стабилни хора

Реално: Няма мерки и теглилки, които да дадат определение „психически стабилен“ човек. Всеки има моменти на слабост, срив и изблици.
Има зевзеци, има и особняци, които изграждат не по-малко стабилни връзки, защо двамата някак успяват да се нагодят един към друг. И тези, които имат щастлив брак, съвсем не са изключение. Въпреки странностите им. По-лесно е, ако всеки си дава сметка за това, признава и е склонен да ги обсъжда с другия.

Това, което отличава щастливите двойки е, че си признават слабостите и дори могат да се шегуват с това. А при нестабилните двойки всеки гледа да навре недостатъците в очите на другия, без да се вглежда в собствените си. И не умее да прощава.
 

Факт: Британски учени изчислиха, че всяко семейство влиза в конфликти средно по 7 пъти в денонощие. Според анкетата най-честите спорове са за финансите в семейството, а на второ място се подрежда причината, че единият от партньорите не умее да изслушва другия.

Мит 3


Идеалните партньори имат много общи интереси

Реално: Ако отношенията в семейството са безоблачни, всеки от партньорите често има хоби и личен живот, в който половинката обикновено не присъства.
Естествено двамата обичат да са заедно, но това не значи, че задължително трябва да споделят едни и същи общи интереси – хоби и всякакви занимания. Достатъчно е, вечер например, да сядат да гледат любимия си сериал или да слушат музика на чаша вино.

В началото на съжителството всеки си представя, че двамата ще седят и ще се гледат влюбено в очите, че всичко ще правят заедно и ще са неразделни от сутрин до вечер. Истината е, че тази симбиоза изхабява отношенията и намалява пламъка. Любовта и романтиката стават някак задължителни. А, когато няма загадки и изненади, двамата бързо си омръзват.

Ключът към щастливото партниране и някак да запазим индивидуалността си.
Да останем интересни и загадъчни за партньора, да умеем винаги да го изненадаме и раз чувстваме.

Така че е разумно да имаме таен арсенал от хитрини, с които да разпалваме искрата помежду ни.

Адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа