3 упражнения, които ни правят психически по-силни

Само за 5 минути носят желания резултат

16 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Независимо дали се изкушавате да се поддадете на желанието за парче торта, или сте на път да се откажете от целите си, издръжливостта и постоянството се постигат трудно. Но преди да се вините, че ви липсва воля или да измисляте оправдания за не така звездното си представяне, имайте предвид следното: достатъчни са по няколко минути на ден, за да изградите душевния мускул, от който се нуждаете, за да достигнете най-пълния си потенциал.

Изграждането на психична сила е подобно на изграждането на физическа. Когато правите по 50 лицеви опори всеки ден, това отнема малка част от времето ви, но ако проявявате постоянство, ще развиете силни мускули в горната част на тялото. Така и няколко минути на ден са достатъчни, за да тренирате мозъка си да мисли различно, да управлявате емоциите си и да действате по-продуктивно.

Макар че има много упражнения, които могат да помогнат в това отношение, представяме ви три, които отнемат по-малко от пет минути.

1. Определете три неща, за които сте благодарни

Много изследвания установяват, че благодарността има огромно въздействие върху психичното здраве, като увеличава щастието и намалява депресията.
Превърнете благодарността във всекидневен навик, като определите три неща в живота си, за които сте благодарни. Може да бъде нещо съвсем простичко – чистата вода, която тече от кранчето, или хладния бриз в горещ ден.
Записвайте по три неща всеки ден, сутрин или вечер, в специален дневник и благодарността ще се превърне във втора природа. Резултатите от това варират от по-добър сън до по-добра имунна защита.

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Трудно е да бъдем силни, когато в главата ни се върти нещо, което се е случило миналата седмица или се тревожим, че утре може да се случи нещо лошо. Настоящият момент е единственият, в който можете да промените поведението си.
Т.нар. „съзнателна медитация“ (mindfulness), която се състои в съзнателно насочване на вниманието към настоящия момент, има множество физически и психични ползи, сред които намаляване на стреса и по-състрадателен вътрешен диалог. 
Отделете минута, за да се фокусирате върху това, което се случва около вас. Чуйте звуците. Огледайте стаята и вижте какво ще забележите. Сканирайте тялото си и обърнете внимание на усещанията в него.

С редовна практика ще увеличите способността си да се съсредоточавате, което не е лесно в днешния забързан свят. Ще можете да се насладите на всеки момент, защото ще бъдете по-малко разсеяни от вчерашните проблеми и тревогите за утре.

3. Действайте „сякаш“

Може да е изкушаващо да чакате, докато се почувствате различно, за да направите промяна. Но ако чакате да повярвате повече в себе си, за да кандидатствате за повишение, или да се почувствате по-щастливи, за да поканите приятели на вечеря, това ще по-скоро ще ви навреди. Вместо това проучванията показват, че трябва да се държите като човека, който искате да станете. Когато промените поведението си, мислите и емоциите ще последват.

Целият текст може да прочетете в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа