4 типично женски проблема в работата

И още толкова решения

15 Май 2019 г.
4 типично женски проблема в работата

Илюстрация: Guliver / iStock

Жените днес не са каквито бяха само допреди няколко десетилетия. Ролята им в обществото е различна, по-всеобхватна - имат възможност да работят в практически всякакви сфери: управляват самолети, ръководят успешни компании, занимават се с предприемачество, със спорт, политика, наука, но…

Равноправието и днес, както и допреди няколко десетилетия не е налице и представителките на слабия пол трябва да преодоляват трудности в работна среда заради стереотипно мислене и несправедливост.

Как да се справят в подобни ситуции?

Полова дискриминация

В работна среда мъжете навсякъде се ползват с по-голямо професионално уважение, отколкото жените – факт.

Независимо колко квалифициран служител може да бъде жената, предразсъдъците на обществото я потискат и е подценявана. Мъжете са смятани за по-умни, трудоспособни и ефективни, а жените – за по-емоционални, слаби и не дотам съсредоточени в работата. Жените понякога съзнателно смятат самите себе си за по-слабите, защото именно пред тях стои изборът „семейството или кариерата“.

Всички тези фактори влияят и при назначаването на работа, и на целия работен процес.

Решение: Увереност в себе си, сдържаност и внимание – това са „трите кита“, на които може да разчита жената, когато решава подобен проблем. Да внимава да не стане потвърждение на този стереотип и да може да контролира емоциите си.

Разбира се, това не значи, че работещата жена трябва да бъде като робот, но, за да не подхранва битуващите предразсъдъци, не бива да се поддава на стрес и да споделя чувствата си с хората.

Повече емоционална сдържаност, повишено внимание в работата и подготовка – ако колегите търсят повод да се убедят, че дадена жена не е подходяща за дадена работа, не бива тя да им дава повод да се окажат прави.

Освен, че самата жена трябва да бъде нащрек, има и някои задължения, които може да направи нейния ръководител. Ако той управлява смесен колектив, е длъжен да следи каква е атмосферата и да не допуска прояви на дискриминация. Може да се организира и комитет, който да разглежда жалбите на всеки служител, който се оплаква от дискриминация.

Неравно заплащане

Това е един от най-големите проблеми, с които жените се сблъскват в службата. Неравното заплащане е факт, независимо, че може жена да бъде много по-ефективна от мъж на същата длъжност. Тук става дума и за работа, която преди време се е смятала за изключително мъжка, а сега се изпълнява от жени.

Освен несправедливостта в заплащането, въпросът опира и до авторитета. Жените понякога сами не смятат своя труд за достатъчно важен, за да се оплачат, докато специалистите мъже будят уважение.

Решение: Преди да обмислите предложението за постъпване на работа, научете какви са условията при заплащането на труда и си изяснете как компанията, в която кандидатствате, се отнася към този проблем.

Мъжете, заемащи длъжност, каквато и жените, не би трябвало да получават повече или по-малко, а системата на бонусите е редно да се разпределя равномерно и справедливо.

В случай, че не е заплатено според договора или той е нарушен по някакъв начин, не решавайте въпроса само устно. Отстоявайте правата си, но след като знаете точно какви са условията за възнаграждения, при които ще работите.

Тормоз

Неприемливото поведение в работна среда, независимо дали е вербално или физическо, основано на джендърен признак, е недопустимо, но се среща често. И подобно отношение има пагубен ефект за жената служител.

Разбира се, невинаги става въпрос за физическа разправа, но оскърбителни коментари, забележки по повод външния вид, демонстрация на различни материали, които оскърбяват жената, например снимки или видеа и т. н се наричат тормоз и могат да ескалират напрежението и да доведат до агресия в службата.

Решение: Подобни проблеми трябва да се контролират от шефовете. Ако до тях стигне оплакване, или станат свидетели за шеги или неприемливо поведение, са длъжни да вземат мерки така, както отговарят за всичко в своя колектив. Жената, която се оказва потърпевша в подобна ситуация не бива да се превръща в жертва и да търпи.

Ако получи по свой адрес неприятни и нежелани коментари, най-добре е да ги пресече веднага, да изрази недоволство, да обоснове защо казаното е неуважително по отношение на жените. Дори ако неприемливият коментар е бил просто тъпа шега и колегата, който я е изрекъл, да не го е направил злоумишлено или с цел са наруши правата ѝ, този разговор веднъж завинаги ще закрепи позицията на жената на силен човек. Но в най-сериозните случаи разговори не помагат, затова е нужно да се обърнете веднага към висшестояща инстанция.

Бременност и здраве

Много жени се сблъскват с дискриминация в службата по отношение и на такива въпроси като бременността, раждането на дете и здравето като цяло. Жената може да стане жертва на несправедливо отношение от страна на колеги и началници и даже да бъде уволнена.

Илюстрация: Guliver / iStock

Независимо, че всички въпроси, свързани със здравето са временни, много работодатели не смятат, че е важно да се отнасят уважително към служителите си и е напълно възможно жената да не може да получи полагащия ѝ се отпуск, време за гледане на детето, парични компенсации и трудоустройство.

Решение: За да може да отстоява правата си в дадена ситуация, жената трябва да бъде наясно точно какви са те. Най-добре е въпросите, свързани със здравето и бременността, да се обсъдят преди постъпването ѝ на работа.

Работодателят е задължен да спазва и прилага всички необходими социални права, парични компенсации и няма право да я уволнява за това, че е бременна или болна. От нейна страна се иска да изпълнява задълженията си съвестно, докато не излезе в отпуск по майчинство.

Явяват се понякога проблеми и с представянето на болничен – за да не станете жертва на неправилно отношение в службата, искайте болничен, ако състоянието ви не позволява да изпълнявате служебните си задължения, и да следите дали всички възнаграждения и компенсации, установени от действащото законодателство, се получават навреме.

Марина Атанасова по материали на heroine.ru

Да поговорим

На работа вкъщи с дете: за бизнес разговорите на фона на пеещи играчки

Хранене

Ако кърмите, а трябва да се върнете на работа

Заедно

Сенаторка иска да ходи на работа с новороденото

Да поговорим

5 фактора за постигане на баланс между работа и личен живот

Още от Да поговорим

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е екстроверт

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Рисунката на детето издава много неща, които не се виждат с просто око.

Снимка: Shutterstock

Какво издава рисунката на детето

Мъж мечтае за бившата. Снимка: Getty

10 червени лампички, че той обича бившата, не вас

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път

17-годишната Шайло. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли демонстрира танцови умения

17-годишната Шайло впечатли феновете с динамичните си движения

Хейли Бийбър. Снимка: Instagram

 

Заедно

Бременната Хейли Бийбър с първа фотосесия

Показа как изглежда в шестия месец

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Рисунката на детето издава много неща, които не се виждат с просто око.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава рисунката на детето

Разберете повече за емоциите на малчугана чрез този интересен и занимателен за него тест