5 грешки, които всяка майка често допуска

Те обиждат хлапето и могат да нанесат сериозни щети на психиката му

06 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Мама винаги е права! Дали?
Всяка майка си дава ясна сметка, че колкото и да се старае да е спокойна, обективна, добра, често нервите ѝ не издържат. Допуска или повтаря чежди грешки, защото е виждала друг да постъпва така, защото в детството ѝ някой се е държал с нея по подобен начин или просто по инерция.
За детето обаче тези грешки не остават незабелязани и могат да нанесат сериозни щети на психиката му.

Ето най-честите от тях.

1. Карате се на детето пред чужди хора
Използва ситуацията, когато в къщи има гости – макар и най-близки – баба, дядо, леля, за да прави анализ на неуспехите на детето в училище. Или на поведението му. Това пряко бие по самочувствието на хлапето и директно го обижда.

2. Непрекъснато го сравнявате с по-големия му брат
Това е популярен подход, с който майката или таткото се опитват да насърчат детето било да учи или да се държи добре. Те непрекъснато сочат за пример по-големия му брат, някой съученик-отличник или пък детето на съседите.
Всички те са по-добри отколкото собственото им дете. Това руши самочувствието на хлапето и го травмира.

3. Докато то разказва нещо важно, си гледате съобщенията
Детето оживено споделя разочарованията си от приятел, от трудности в училището, от първата среща с момиче, а в това време майка му е  в втренчила поглед в екрана на телефона си, чете съобщения или броди из фейсбук. Това няма как да не засегне и натъжи детето. А е много вероятно и да го откаже да споделя.

4. Не му давате право на избор
За да си изгради мнение, детето трябва да има право на собствен избор. От това в какъв цвят да пребоядисате стаята му, до избора на дрехи за училище или пък на подарък за рождения ден на приятел. От малките и дребни решения, до съдбоносните, то трябва да се учи да избира и да поема отговорност за своя избор.

5. Пропускате да го хвалите и насърчавате за постигнатото
Добрата дума върши повече работа от наказанията. Спомнете си това, ако често пропускате да похвалите детето, за сметка на това му се карате за всяка дреболия. Понякога една похвала или добра оценка дават стимул и крила да постигне още по-голям успех и да разгърне възможностите си. 

Източник, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа