5 лъжи за осиновяването, в които не трябва да вярвате

Не се обезсърчавайте на този деликатен етап от чуждия опит и неприятни коментари

08 юни 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Изборът на пътя за осиновяване не е лесен. Много често това е път, по който двойките поемат, защото не могат да имат свои деца.

Но има случаи и когато това се прави, защото партньорите, вече родители, решават да допълнят семейството с друг акт на любов - да осиновят дете в нужда, ако собствените им деца са вече пораснали.

Независимо от причината е много вероятно да се сблъскате с неприятни коментари и въпроси.

Както добре знаем, има много лъжи и клишета относно бременността, кърменето и отглеждането на деца. Не по-малко са и тези за осиновяването.

Ето 5 популярни лъжи, в които не трябва да вярвате, ако решите да правите това или пък предстои на ваши близки.

1. Ще забременеете след осиновяването

Има много двойки, които действително създават свои деца след осиновяване. Но това не е правило и не бива за се заблуждавате или наивно да вярвате, че непременно ще се случи. Когато зачеването не е по медицинска причина, а основен виновник е стресът, напълно възможно е след осиновяването двамата партньори да се успокоят, което пък да им помогне да имат свое потомство. Но пак казваме, това не е правило.

2. Струва скъпо

Осиновяването може да струва скъпо, но искането на пари от хора, гарантиращи осиновяване и избор на конкретен тип бебе, определено оставя лош вкус. Това е проблем, който засяга почти всички държави. Но не обобщава и не означава, че задължително трябва да се случи точно по този начин. По-скоро този начин спада към изключенията.

3. Може да не случите на добро дете

Може да е вярно, а може и да не е. Но абсолютно същото може да се каже и за биологичните деца. Причината е, че децата са индивидуалности и не се знае с какъв характер ще се сблъскате. Но това не ги прави непременно лоши. Така както майката не става по-лоша или по-малко майка, защото в първите месеци след раждането може дори да мрази бебето си (прословутата следродилна депресия). Затова не се хващайте на такива коментари.

4. Това е просто мода

Осиновяването не е мода. Според данни на СЗО, половината от децата в света живеят в бедност. Така че когато прочетете за звезда, която е решила да осинови дете от бедна страна, не мислете, че непременно става дума за реклама, мода или нещо друго. Хората, които правят това, е защото го искат и имат желание (а и възможности).

5. Осиновяват само семейства, които имат връзки

Това е друго клише и се среща почти във всички страни. Според мнозина, осиновяването не може да се случи, ако човек не разполага с добри препоръки или някой, който да му помогне. Възможно е да има и такива случаи. Но за щастие има много деца, които намират своето семейство без подкупи или протекции.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа