5 сигнала, които издават токсичния баща

Как без да съзнава таткото насажда психологическите проблеми (част 2)

25 август 2022 г.

Снимка: Getty

 

От баща си учим много ценни качества: да уважаваме себе си, да приемаме своите плюсове и минуси. За съжаление, не всички татковци успяват да изградят здрави, добри отношения с детето. И често това се случва поради взискателността на родителя.

Децата обаче не винаги разбират тънката ирония и смисъла на думите, които употребяваме. Те не са развили достатъчно тези механизма, които биха им позволили да оценят ситуацията по начина, по който го правят възрастните. 
Ако семейството има навик на словесни престрелки, критика, ако възрастните определено дават лош пример на детето, понякога обиждат и дори нараняват с дума, детето попива този модел на поведение.
В първата част на материала изброихме пет фрази, които таткото често употребява, без да съзнава, че с тях наранява, потиска, обижда самочувствието на детето.
Сега продължаваме с още няколко признака, че таткото не постъпва, както трябва. Разказва психологът Татяна Соколова.

Забрана на емоциите

„Не хленчи, ти си момче!“

„Какво крещиш като истеричка.“

"Спри да се смееш без причина, какво е това поведение."

Ако родителят не позволява на детето да изрази чувствата си, тогава те се натрупват вътре и очаквайте експлозия.
Може да стане веднага, може и да се прояви след години. Когато емоциите се трупат, потиска, сдържат, с възрастта човек може да развие психосоматични заболявания.

Нарушаване на личните граници

„ Какви тайни можеш да имаш от мен?

„Това наистина ли е твоята тайна, мислех, че мога да я кажа на майка ти приятелите .“

Границите започват да се формират на тригодишна възраст; в юношеството въпросът за границите се актуализира с нова сила.

И родителите трябва да разберат, че да чукат на вратата преди да влязат в детската стоя, да пазят тайни и да приемат желанията на детето, това е уважение към него и го учи на ефективна комуникация.
Ако детето разбира емоциите си, то може да проследи емоциите на другия, научава се да определя приоритети и граници, уважава другите. Така постига здрави взаимоотношения в зряла възраст.

Снимка: Getty

Манипулация

„Ако направиш това, няма да говоря повече с теб.“

„Ако не отидеш на тренировка, никога повече няма да ти купя сладолед.“

Манипулацията също е свързана с граници, с пример за постигане на цел. Но ако тя „работи“ в семейството, тогава по-късно в живота детето може да се заблуди и лесно да се „закачи“ на кукичката на много по-умели и лицемерни манипулатори.

Сравнения

„А, аз на твоята възраст…“.

„Ани вече си пише само домашните, тя не пита родителите си като теб.“

„Иван е отличен ученик в музикално училище и помага на майка си, а ти не го правиш.“

Разбира се, всички ние анализираме семейната си ситуация и всички искаме детето ни да бъде по-добро от другите. Въпреки, че вътрешно сме убедени, че нашето дете е най-доброто .
Тук трябва да започнете, като говорите не само за минусите, но и за плюсовете. Няма нужда да го сравнявате.

Може да го сравнявате със самото него и с постиженията му в миналото. И отново, за да го похвалите. За за изтъкнете напредъка и новите му постижения
Мона Василава

Коментари
Последни видеа