5 съвета при избора на име за детето

Ще ви насочат за тенденциите, без сляпо да следвате модата

25 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Има милион сайтове, които изброяват имена за бъдещото ви момче или момиченце – от стари български, герои от филми, през кралски, до най-модни за конкретната година ...
Има богат избор за всеки вкус, но вие трябва да се спрете едно единствено, което би подхождало на вашето дете.

Как да се ориентирате.

Съвет №1. Помислете за значението на името

Името може не само да означава нещо приятно (например Евгени - благороден или Елена - светлина), но и да има специално значение за вас и вашето семейство.
Избирайки конкретно за своето дете, можете да прочетете повече за семейните традиции или религиозните послания на името.
Може да решите да кръстите бебето на любим роднина или човек, който е важен за вас. 

Съвет № 2. Обърнете внимание колко популярно е името, което харесвате сега

Не искате в групата в детската градина или в училище да има още четири или пет деца със същото име като това на вашето дете, нали? Не е тайна, че и при имената има мода.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) най-популярните имена за момчета през 2017 г. са Александър и Георги, а за момичетата - Виктория и Мария. 
За 2019 г - отново е Виктория и Александър. 
През 2020-а освен с името Александър, най-много момченца у нас са били кръстени и с традиционни за страната ни: Георги, Димитър, Иван и Никола. За момиченцата най-честият избор на родителите е бил Виктория, Мария и Никол. 
При бебетата от мъжки пол веднага след традиционните имена, се нареждат Мартин, Даниел и Виктор, а при малките девойки – София и Рая.
Прави впечатление и новата патриотична мода бебета да се кръщават на български царе и ханове: Борис, Калоян, Симеон, Самуил.
Класацията показва и кои са най-популярните имена сред мюсюлманите в България. Това са Емир и Мерт – за момченца, и Елиф и Мелек – за момиченца.

Като цяло сега има три основни тенденции: Първо, продължава модата на оригиналните, древни имена.
На второ място - имената, които са били популярни в поколението на баби, дядовци, прабаби, прадядовци отново се връщат на мода.
На трето място - така наречените "международни" имена набират популярност – те се произнасят лесно във всяка страна по света.

Снимка: Guliver / Getty

Съвет №3. Помислете как името на новороденото ще се комбинира с имената на по-големите му братя и сестри (ако има такива), както и с бащиното и фамилното име

Може би е страхотно, когато имената всички деца в семейството се римуват или започват с една и съща буква. С течение на времето може да съжалявате, че звучат подобно, защото може да се объркат, особено, ако трябва бързо да ги извикате.
Също така не трябва да давате на детето си дълго, сложно име, ако неговото бащино и/или фамилно име също е доста дълго и сложно. Така ще избегнете трудности в произношението и може да избегнете и много грешки при попълване на документите в бъдеще.
През последните години се появи и мода за двойни имена, но в комбинация с бащиното и с фамилното, може да изглеждат и звучат най-малкото странно.

Съвет № 4. За името на детето не се консултирайте с никого, освен с таткото

Както знаете, колко хора, толкова много мнения - и няма как да угодите на всички. Някоя от приятелките ви, например, със сигурност е работила с Антон, който не е много приятен човек, или е ходила на училище с Никол, която била заядлива, затова сега мразят тези имена.
Защо са ви чужди спомени, свързани с конкретни имена? Всяка негативна реакция към името, за което вие си мечтаете, може да ви разколебае и да го направи не толкова желано.

Съвет №5. И накрая ...

Името трябва да ви хареса. Това е важно, защото ще го произнасяте много пъти, години наред.

По материали на Deti.mail.ru, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.