6 неща, които не трябва да казваме на детето

А може и да му навредим

11 януари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Клишетата, които използваме в комуникацията с децата, няма как да им помогнат да разберат какво точно им казваме и очакваме от тях. Те се приемат по-скоро като негативни послания и разочароващи изявления. Понякога именно тези тежки думи могат да доведат до бъдещи проблеми.

В този ред на мисли, ето 6 неща, които е добре да избягвате да казвате на детето:

1. Нищо ти няма
Когато детето падне и се нарани, казваме "нищо ти няма" с цел да умаловажим щетите и във физически, и в емоционален план за него. Но всъщност не се случва това. Детето осъзнава, че вие изобщо не разбирате как се чувства то.

Показването на емпатия в случая е по-добрият подход. Винаги, когато някой разбира чувствата или физическото ни състояние, се справяме по-добре с последиците от тях.

2. Другите го могат
Да сравнявате хлапето с неговите връстници е едно от най-лошите неща, които може да му причините. Не използвайте другите като мерило за успеха на вашето дете. Това може да доведе до проблеми със самочувствието, увереността му и други подобни.

По-добре обяснете, че то има потенциала да превъзмогне предизвикателството и го преведете през няколко, по-малки стъпки към успеха. Кажете му, че това се нарича работа по въпроса, за която е нужно търпение и последователност.

3. Повече никаква игра
Да, играчките са пръснати навсякъде из стаята и в този момент заповедта "ако не ги прибереш по местата, повече няма да играеш с тях" не върши никаква работа. Освен една - детето разбира, че няма да го обичате, ако не следва инструкциите ви. Но резултат - никакъв.

Вместо това му кажете, че, ако не си прибере играчките по местата, те ще излязат от стаята през нощта, за да си търсят мястото, където по принцип спят. Така че е по-добре да ги сложи да спят сега.

4. Престани!
За децата е съвсем естествено да настояват за нещо продължително и дразнещо. Съвсем естествено за възрастните е в подобни моменти нервите им да не издържат и да кажат изречение от рода на: "Престани веднага, защото..." Което само по себе си съдържа заплаха, а тя само може да усложни ситуацията. Обикновено нещата, за които децата настояват, са предсказуеми (смартфон, бонбонки, друго не позволено).

Тогава подходете тактически и предварително измислете няколко разсейващи настоятелното дете ситуации или неща.

5. Заради теб ще закъснея
Паниката на сутрешното излизане е често срещана. Както и детското тръшкане на вратата, когато сте на косъм от закъснението за детската, а после и за работа. Подканването да побързат демотивира всячески малките хора - те вече носят вината за всеобщото закъснение, а ако им повишите и тон, това ще ги направи още по-нервни и неадекватни.

Едно от най-добрите решения в случая е да сте станали час преди тях и да сте 100% готови с всичко, което трябва да се свърши сутринта, и 90% с това, което е възможно да се случи в последните минути. Успех. 

6. Няма да гледаш телевизия/филмче, докато...
Със сигурност нищо друго няма да постигнете, освен детето наистина да не гледа това, което иска. В подобна ситуация мозъкът му просто блокира, то не е способно да прави нищо друго, защото не може да се концентрира, тъй като мисли за филмчето, което иска да гледа.

За да контролирате достъпа до телевизия, интернет и подобни забавления, и да нямате особени проблеми, е добре да има предварителна уговорка: телевизия се гледа толкова минути на ден, филми по еди си кое време и т.н. Така че да дадете възможност на малкото само да балансира между училищните задачи, домашните задължения и времето за забавление.

По материали на: momjunction.com 

Коментари
Последни видеа