6 полезни изречения, които ще успокоят ядосаното дете

Думите могат да бъдат вълшебни, важно е да ги използваме правилно

29 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

И децата, точно като възрастните, имат своите лоши дни. Понякога се ядосват, крещят, ритат предметите. Вместо да им се карате (спор няма, че е изнервящо), по-добрият подход е просто да ги успокоите.

На думи е лесно, но на практика може би не ви се получава. Когато децата са още малки, те не знаят как да се справят с гнева. Ако отвърнем на истерията с крясъци, не само не помагаме, а дори влошаваме положението.

Не бързайте да се отказвате! Опитайте тези 6 изречения и ще се учудите от неочаквания им ефект.

„Ако всички се успокоим, по-добре ли ще се почувстваш?“

Когато детето започне да се тръшка и крещи навън, със сигурност се чувствате неудобно. И често повишавате тон или го издърпвате на друго място. В тази ситуация е важно то да разбере защо не трябва да се държи така. Най-доброто, което може да направите, е да поемете дълбоко въздух и да му кажете: „И аз съм много ядосан/а, но и двамата трябва да се успокоим“. Използвайки тази фраза, детето ще се почувства разбрано и ще знае, че искате да му помогнете.

„И аз се ядосвам, но не крещя“

Така детето разбира, че му съчувствате. То е ядосано и има нужда да изпусне парата, но трябва да го направи по друг начин. В никакъв случай не му казвайте, че държанието му е детинско. Дайте му да разбере, че е нормално човек да се ядосва и дори възрастните го правят. Но трябва да се научи да изразява гнева си по друг начин. Предложете му заедно да нарисувате картина на гнева му например, което автоматично ще насочи мислите му в друга посока.

„Заедно ще намерим правилното решение“

В много случаи децата се ядосват и разочароват, когато видят, че се опитвате да направите нещо, което не е подходящо за тях. Ако в този момент им се скарате, това няма да помогне да овладеят гнева си и дори ще утежни ситуацията. В такъв момент детето се нуждае от насърчаване, мотивация, вдъхновение, увереност.

„Ако говориш спокойно, ще те разбера по-добре“.

Вероятно тръшкането на детето ви изнервя много. Но е важно да запазите спокойствие и да го накарате да разбере, че ако говори по-спокойно, ще успеете да разберете какво иска да каже.

„Много си ядосан, нали? Но ако те прегърна, всичко ще изчезне“

Понякога децата имат просто лош ден и се дразнят от всичко наоколо. И не разбират сами защо се гневят. Всичко, от което се нуждаят в такъв момент е вашата любов и разбиране. Ако го прегърнете силно, вероятно то бързо ще забрави яда си и ще се успокои.

„Защо хвърляш играчките? Вече не ги харесваш или си им сърдит?“

Когато детето се ядоса, реагира първосигнално и хвърля всичко, което му попадне пред погледа. Най-често това са неговите играчки. Не му се карайте и не му крещете, колкото и да е изнервящо. Вероятно то също не знае защо е ядосано. И се нуждае от някой, който да му обясни какво прави и защо не се справя. С това изречение ще го накарате да разбере, че играчките не са му причинили нищо и не са виновни за гнева му.

По материали от Siamo Mamme

Коментари
Последни видеа