6 правила за отглеждане на щастливи деца

Рецепта с три съставки гарантира успех

19 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Може да ви се струва непосилна и сложна задача, но на практика има 3 компонента, които гарантират отглеждането на щастливи деца: любов, доверие, откритост.

Близкият контакт с детето от неговото раждане е стабилната основа, върху която цял живот ще градите с любов.
Ето няколко прости стъпки, които ще са ви от помощ.
Предлагат ги консултанти от портала detstrana.ru.

1. Обичайте детето просто така
Не се притеснявайте да прегръщате детео си, да му казвате, че го обичате всеки ден. И му показвайте с действията си, че любовта не бива да се крие. Научете го не само да приема родителската любов, но и да отговаря с взаимност. Например, нека то приготви любимото ядене на татко или да изчисти стаята, за да помогне на мама.

2. Насърчавайте естественото му развитие
Всеки етап от израстването на детето носи своите трудности и радости. И трябва да сме готови за това. Стимулирайте и поощрявайте самостоятелността и се въздържайте от критики. Дори то да не може да си върже връзките на обувките, а подреждането на бюрото да му коства много усилия и време, не го притискайте. Дайте му нужното време да се справи само.
Позволете на детето да поеме нужната отговорност – нека само измие чиниите, оставете го самостоятелно да облече дрехите, които му харесват. Нека то взема решения и участва в собствения си живот.

3. Всеки ден говорете на детето за своите чувства
Колкото сте по-честни и откровени, толкова ще стимулирате подобно поведение и у детето. Сплотеното семейство не се притеснява да показва своите чувства и да говори за тях. Близките хора трябва да са опора, а не да принуждават детето да крие пред тях своите чувства и емоции.

4. Откажете се от забележки и критики
Критиките могат да нанесат тежки щети върху психиката на детето и да потиснат изявата на творческия му капацитет.
Естествено това не означава безнаказаност. По скоро става дума за постоянен диалог  и възможност да споделя своите чувства, за да се научи да ги управлява.

5. Не прекалявайте със забраните
Ако постепенно с порастването на детето забраните се увеличават, значи сме били мързеливи родители, твърдят педагози.
Да кажеш „не“ е просто решение. Всъщност въобще не е така. Забраната не е решение на проблема, а в повечето случай го задълбочава. Скритите в шкафа бонбони ще бъдат намерени и моментално изядени докрай.

6. Единството в родителския съюз създава у детето спокойствие
Не би трябва да има две страни – тази на мама и друга на татко. Двамата са едно. Детето трябва да усеща, че родителите му се обичат, уважават и всички заедно са едно семейство. И зад този общ щит ще посрещат трудностите и ще делят радостите си.
Детето е едновременно член на семейството и самостоятелна личност, която скоро ще поеме по собствен път.
Има една популярна поговорка. „Детето е гост в твоето семейство: нахрани го, възпитай ги и го пусни!“ Трябва да си я припомняме винаги, когато вземаме отговорни решения.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа