6 уважителни причини за новогодишна депресия

Изпитани начини за справяне с кофти моментите преди празника

14 Декември 2018 г.
6 уважителни причини за новогодишна депресия

Снимка: Shutterstock

Времето е разтегливо понятие - за някои тича, а за други се влачи, но в точно този момент от годината всички усещат неговия спринт. Времето се движи по-бързо за щастливите, твърдят някои, но тъкмо сега въобще не ви се струва да е така.

Заради крайните срокове и несвършени задачи отношенията с близки и далечни се обтягат и няма за кога нито да се почива, нито да се яде, нито да се разхождаме нормално.

Луда работа, нямаща нищо общо с лустросаните представи за усмихнати майки, които, като в забавен каданс, редят елхата заедно със своите розовобузести ангелчета, татковци, поднасящи на жените си чаша вино пред припукващите дърва и игривите пламъци в камината!

Реалността

Тичане по ескалаторите с подаръци на гръб/ ужас, всичко е станало безбожно скъпо/ забравих си ръкавиците на щанда за играчки/ висене по калните спирки на тролея/ пазаруване за Коледа, че ще идват гости/ леле, забравих да си проверя имейла преди да тръгна от офиса/ бързо, че пак закъснявам да взема детето от градината…

Има много причини да се побъркате около празниците и да изпитвате абсолютно основателна тъга, и даже и да се депресирате трайно преди настъпването на новата година. Изброяваме някои доста основателни от тях и начините да ги преодолеете - изпитани във времето и пространството.  

Лесно може да се разболеете

Дори да се справите с всичко на време, стресът, който витае във въздуха, заедно със студения вятър и кашлиците в трамвая могат лесно да ви навлекат просване в леглото с температура и болки в ушите.

Опитвайте да се наспивате добре; хранете се със свежи зеленчуци и плодове; пийте достатъчно вода; редовно почиствайте филтрите на климатика и проветрявайте стаите, в които сте, за да влиза пресен въздух; избягвайте многолюдни места.

Е, да, лесно е да се каже, но все пак пробвайте - повървете няколко спирки пеша, за да избегнете превозните средства, купувайте от магазини, в които няма много навалица.

Чувствате се самотни и всичко наоколо ви го напомня

Витрините на магазините греят, обвити в гирлянди, но вместо радост ви навяват тъга също, както и заведенията, пълни с щастливи двойки. Приятелите ви отдавна са решили къде ще посрещнат Новата година, но някак си вие не сте поканени. И Капакът с главно К: разделили сте се с любимия човек, а децата ще са при баба и дядо за през зимната ваканция.

Даже партито с колегите ще пропуснете - нещо ви стърже в гърлото и нито ви се смее, нито ви се яде, нито ви се пие… Абсолютното криво настроение е налице!

Психолози твърдят, че именно в навечерието на новата година хората с тревожни състояния изпитват сериозни проблеми с общуването и пак те са тези, които съветват да се опитате все пак да откриете нещо хубаво в тоя живот – влезте в греещия магазин и си купете подарък лично за вас; поканете приятелки за празника, сгответе нещо прекрасно заедно; оставете децата при вас – детските усмивки ще ви разведрят неимоверно. Вие сте прекрасни такива, каквито сте - не се омаловажавайте и не се подценявайте.

В социалните мрежи всички са по-весели от вас

Няма как да не се сравнявате с останалите, които постват страхотни снимки от своите празнични преживявания. Вие обаче имате толкова много работа и толкова много проблеми, че сте изпаднали в пълен цайтнот – не можете да се измъкнете от заплетената ситуация, в която сте се озовали и всички онези щастливки и щастливци във Facebook само ви дразнят.

Чакайте малко! Кой ви каза, че всичко, което се публикува в социалните мрежи, е истина? Те не отразяват реалното състояние на нещата. Много от познатите ви се стремят да създадат идеалния празник в нюзфийда си, но вероятно и те са като вас – притиснати от какви ли не обстоятелства.

Не завиждайте, а намерете нещо весело и красиво, с което да заявите свежо присъствие и във виртуалната реалност. Като писане на лексикон едно време: цветенца, слънца, пеперуди и детелини навсякъде, а истината да си гледа работата.

Тълпите са навсякъде

Изпитвате клаустрофобия и множеството хора наоколо – в метрото, по магазините, на ски пистите и въобще навсякъде ви плашат и не ви се излиза никъде, нито ви се влиза където и да било.

Променете плановете си: поръчайте онлайн това, което сте намислили; отложете киното и открийте интересно преживяване у дома; минавайте по по-тихи улици; на ски ваканция отидете след месец, когато няма да има толкова хора.

И ако все пак ви се наложи да се смесите с тълпите, вземете мерки за безопасност: вървете с удобни обувки; нека ръцете ви са свободни; грижете се чантата ви да е добре затворена; не носете много пари. Представяйте си, че идва пролет, а после лято и изощо - чакат ви милиарди прекрасни моменти.

Новогодишните обещания ви дразнят

От Нова година ще отслабна, ще забогатея, ще се издигна в службата, ще заживея в чужбина – всеки си има мечта, която повтаря заедно с равносметката за изминалите дни. Но това не е ли ужасно изнервящо? Качените килограми си стоят от години, жадуваното околосветско пътешествие така и си остава нереалистично за изпълнение, какво кариерно развитие, когато и така не можете да вдигнете глава от работа…

Списъците с желания растат, а не виждате начин да отметнете нито един от тях. Потискащо е, да.

Това не значи да не мечтаете и да не съставяте списъци, но нека те да са по-подробни и по-целенасочени, нека описват най-прекия път, който ще ви доведе до реализирането им. Планирайте не просто така: „Искам тази година да отида в Италия“, а така: „Сега ще спестя бонуса от заплатата, ще започна втора работа през един от почивните дни и по този начин до юни ще съм събрала достатъчно; мъжът ми ще направи същото и така ще можем да отидем една седмица във Венеция.“

Защото вълшебникът, който осъществява мечти, сте самите вие!

Струва ви се, че се проваляте във всичко

Всичко, изброено до тук, ви кара да мислите, че просто не се справяте – със семейството, с децата, с обема на работата. Нищо не е така, както ви се иска да бъдете и както сте си представяли, нищо не ви носи радост и този мрак се спуска точно в дните преди края на старата година – разбирате, че времето лети, вие пораствате по-бързо, отколкото ви се иска, и ви се струва, че вървите назад и нищо не ви е интересно.

Не сте справедливи със себе си, не сте и максимално честни. Как да не ви е хубаво, когато отказахте цигарите, когато детето ви получи наградата, когато бяхте на море и с мъжа си си говорихте, че сте истински влюбени завинаги, когато вашият работен проект беше отличен сред всички и спечелихте конкурса…

Отчитайте не само тъжните и неприятните, но и хубавите моменти, и спрете с това самосъжаление най-после. Плановете и списъците в крайна сметка са ценно нещо: направете един, в който да са записани всичките ви успехи дотук, и друг, в който всичко хубаво предстои, направете едно циганско колело и се усмихнете: животът е чудо!

Марина Атанасова

Образование

10 съвета към всички, които мечтаят за силна кариера

Здраве

Как да защитим тийнейджърите от депресия?

Здраве

Депресията при родителите и развитието на децата

Здраве

10 неща, които се случват ако ходим пеша всеки ден

Още от Да поговорим

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Не трябва да ви интересува какво смятат останалите за вас като майка.

Снимка: Shutterstock

8 неща, за които майката никога не трябва да се извинява

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Замислена жена, гледа през прозореца. Снимка: Getty

Мъжът ми вече не ревнува: дали е спрял да ме обича

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Бременността ускорява биологичния часовник

Нова причина за преждевременно раждане

Ник Кенън с част от децата си. Снимка: Instagram

Новини

Как Ник Кенън забавлява своите 12 деца и колко харчи

Бившият съпруг на Марая Кери се оплака от липсата на помощи за бащите

Хомеопатични лекарства. Снимка: Getty

 

Здраве

Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

В кои случаи лечението с хомеопатия е от помощ

Дуа Липа и Ромен Гаврас. Снимка: Getty

Новини

Дуа Липа се раздели с режисьора Ромен Гаврас

Връзката им продължи едва осем месеца

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Появата на брат или сестра често не радва мигновено по-големите малчугани

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Как да обясним на детето, че добрият старец не е всемогъщ, без да развалим настроението му