7 проблема, които младата майка си създава сама

Ревизия на грешките, които често несъзнателно допуска

27 август 2022 г.

Снимка: Getty

 

Всяка млада майка иска бебето ѝ да расте здраво и да се развива добре. За съжаление често сама си създава трудности, допускайки грешки както във възпитанието, така и в отношенията с членовете на семейството.
Ето кратък списък на най-честите грешки.

1. Дохранване
Липсата на познания за кърменето често води до отбиване на бебето и преминаване към адаптирано мляко. Това създава много неудобства: трябва да купува сухо мляко и винаги да има под ръка запас, да приготвя млякото преди всяко хранене и да го затопля, да поддържа шишетата и бибероните винаги стерилни.
Много по-разумно е младата майка да се подготви за кърменето, предварително, а ако срещне затруднения, да потърси компетентна помощ от консултант, който ще ѝ помогне да се адаптира към този естествен процес.

2. Всичко да е стерилно

Някои са убедени, че бебето се нуждае от абсолютна чистота. Затова гладят чаршафчетата и пелените от двете страни, преваряват водата за къпане или дори мият играчките с дезинфектант.
Те пазят растящото бебе да не седне на пода, да не слага нищо в устата си, да пипа ... Защото всичко наоколо е мръсно!
Не забравяйте, че бебето изучава света около себе си, като го опитва на вкус и го докосва. Не бива да го лишавате от това знание.
Освен това то ще трябва да расте и да живее във вашата къща, да ходи на градина и училище, където нищо не е стерилно. Затова не изпадайте в крайности и не правете трагедия от всяка песъчинка. От нея имунитетът му може да стане по-силен.

Снимка: Getty

3. Ограничава контактите
Момчетата на двора са хулигани, момчетата в детската градина – мърли. На детските партита има много шум и врява. Затова детето няма нужда да ходи. В резултат на това то расте или твърде срамежливо или напротив – държи се натрапчиво, иска, но не може да започне разговор или запознанство.
Всъщност за нормално развитие и социализация детето просто се нуждае от комуникация и нови преживявания. Така научава, че всички хора са различни и се държат напълно различно. В бъдеще това ще му осигури добри умения за комуникацията.

4. Не поставя граници
Има семейства, в които на детето е позволено всичко, само защото е малко. Тази позиция е много вредна. Тя не му позволява да се научи да усеща границите на другите хора, както и своите собствени.
Ако то знае, че няма как да вземе нещо чуждо, без да пита, ще може да защити и своето. И обратно.

Снимка: Getty

5. Не изпълнява обещания
Във всяко семейство се случват такива ситуации: обещаваме нещо на детето, а след това, заради лошо поведение се налага то да бъде лишено. Но помислете какво му причинявате.
То очаква с нетърпение неделното пътуване до зоопарка и не си представя, че не бива да рисува по тапета. Но внезапно, именно заради „творчеството“ си, е лишено от предварително обещаното удоволствие!
Бъдете последователни в наказателните мерки и не го лишавайте вече обещаното.
Още по-лошо е, когато мама просто забрави или няма време да направи (да купи) това, което е обещала.
Това подкопава доверието.

6. Игнорира съпруга
Грижите за бебето често отнемат цялото свободно време. Толкова е разбираемо!
Вашият съпруг и по-големите деца обаче също имат нужда от вашето внимание и любов. Научете се да определяте приоритети и да отделяте време на всички - и мъникът по-късно ще вземе пример от вас.

7. Опитвате се да бъдете перфектна
Най-голямата грешка е да се опитвате да бъдете перфектната майка: къщата да е чиста, детето да е ангажирано денонощно с допълнителни уроци и кръжоци, а емоциите да са само положителни. Такъв перфекционизъм е пряк път към неврози.
Много по-важно е да се научите да определяте приоритети и да си позволите почивка: тогава ще имате повече сили за майчинство.
Разберете веднъж завинаги: всеки може да се стреми към съвършенството, но то не бива да е цел.
Целта е любов към близките и, разбира се, към себе си.
А с любов всички проблеми се решават и не са така страшни.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.