7 теми, които обсъждат щастливите двойки

Тайната на семейните разговори, които укрепват брака

27 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Човек се чувства по-спокоен и щастлив, след като е дискутирал с партньора си сериозни теми - това доказа проучване, публикувано в Psychological Science.

Психолозите записали и анализирали разговорите. Част от двойките обсъждали теми свързани с храната и времето, а други дискутирали проблеми, свързани с философия, образование, религия. Мъжете и жените, които 10% от времето обсъждали повърхностни теми, се чувствали по-удовлетворени в сравнение с тези, които посветили на това 2-3 пъти повече време.
А обсъждането на сериозни теми, които в началото на връзката и двамата партньори избягвали, укрепвало взаимното доверие, установило проучването.

Ето съветите на психотерапевта Ксения Каспарова, цитирани от passion.ru за основните 7 ключови теми, които укрепват отношенията в двойката.

Чувства

Как мина твоят ден? Партньорите често обсъждат какво са свършили.
Постарайте се да споделяте не колко сте преуморени от работа и на какво огромно емоционално напрежение сте подложени, а кажете просто как се чувствате. Постарайте се да пренесете в дома радостта и вдъхновението, което сте преживели.

Когато слушате човека до себе си, задавайте въпроси, за да изясните какво се случва в душата му. Така с учудване ще откриете как се променя неговия вътрешен свят.

Претенции и обиди

Само по време на спор двойките сипят обвинения и нападки. През останалото време се въздържат от упреци, за да не развалят отношенията си с любимия. Сменете тактиката.
Ако непрекъснато избягвате болезнени теми, вие се отдалечавате един от друг и връзката изстива.
А, когато сте гневни, казвате неща, за които по-късно съжалявате.

Обидите, колкото и да са малки, не изчезват от самосебе си, а се натрупват. И могат да се изчистят само, ако говорите и ги обсъждате.
Кажете честно и с уважение на партньора си какво не харесвате и не приемате. Старайте се да говорите спокойно и да изслушвате какво ви казва. Вероятно и той ще има аргументи, върху които трябва да помислите.

Еротични фантазии

Дори отдавна да сте заедно, вероятно всеки от вас си има своя „червена стая“ (спомнете си стаята на Крисчън Грей от романа на Ел Джеймс “50 нюанса сиво“), в която иска да реализира тайните си сексуални желания.

Снимка: Guliver / iStock 
Ако споделите с партньора си какво ви е приятно да правите или коя нетрадиционна поза или сексуална практика искате да пробване, той/тя няма да ви приеме за развратен.
Подобно предложение не е повод за ревност или страх. Споделянето на съкровени желания, не само възбужда, но и укрепва връзката.

Болни теми

Спестете си обсъждането на болни теми – травмиращи спомени от детството, страхове, политически пристрастия.
Направете предварителен договор да не стигате до тях, да не давате съвети на другия, за да не се товарите с негативни емоции. Откровеността и споделянето сближават дори повече, отколкото вечеря на свещи.

Общо минало

От време на време си организирайте „вечер на спомените“ - разглеждайте стари албуми гледайте видеозаписи , препрочитайте стари писма. И, когато отношенията ви стигнат критична точка, потърсете опора в миналите спомени. Върнете се към тези моменти, в които сте били щастливи.

Благодарност

Приемайте всеки букет или дар с уважение и внимание. Вие сте срещнали любовта и това е огромен подарък.
Не пестете нежни думи и възхищение. Партньорът ви трябва да знае, че оценявате жеста. Така ще го научите и той да казва „благодаря“ , когато поднасяте вкусна вечеря, и ще отбелязва колко хубаво изглеждате с новата си рокля или, че сте успели да заведете детето на пияно.

Мечти

Имате общо минало, говорете и планирайте бъдещето. Обсъждайте мечтите си на вечеря, на чаша вино. Планирайте екскурзии, пътешествия, освежаването на дома и новия интериор на детската стая. Правете заедно не само общите планове, но обсъждайте и личните. Тогава идеята за семеен бизнес или за написването на книга, ще станат обща цел.

Мона Всилева

Коментари
Последни видеа