8 любопитни факта за бебето в утробата

Някои подробности наистина ще ви изненадат ( част II)

10 юли 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Бебето в утробата е истински феномен и науката днес разкрива много негови особености. След като в първата част на материала ви запознахме с факта, че има не една, а 6 фонтанели, които се затварят постепенно след раждането във възрастта от 18 до 24 месеца, че амниотичната течност, в която бебето плува, на практика е съставена от 100% урина и, че в първоначалния период от вътреутробното развитие организмът на ембриона синтезира хемоглобин от най-високо качество, сега е ред на втора порция любопитни факти за живота в утробата.

„Неправилно“ кръвообращение

При плода орган за дишане е плацентата, а не белите дробове. Затова и кръвообращението при него не работи като при новороденото. Дори сърцето му е устроено по-различно.
Артериалната кръв влиза чрез пъпната вена от плацентатата в долната вена кава, а след това преминава в дясното предсърдие, от него – в лявото (защото между двете предсърдия има особен отвор - овално прозорче foramen ovale). След това влиза в аортата и накрая се насочва към всички тъкани в организма. След това от аортата през пъпната артерия кръвта, която е бедна на кислород и богата на въглероден двуокис, се връща в плацентата. 

Когато бебето се роди, кръвта започва да се движи по друг начин, затова и всички „излишни“ отвори се затварят. Понякога отворът между предсърдията не се затваря. Това не е голям дефект, ако той е до 5 мм.

Гъст (но почти невидим) мъх

Около 16ата гестационна седмица тялото на бебето в утробата се покрива с безцветни, нежни косъмчета, които наподобяват пух. Те се наричат „лануго“ и помагат на тялото да съхрани температурата си. След това под кожата започва да се формира мастен слой, който изпълнява тази функция. Към 7-8 месец на бременността ланугото обичайно пада, остава в околоплодната течност и бебето започва да го поглъща заедно с урината. Понякога обаче тези косъмчета се запазват и бебето се ражда леко окосмено.

Хрилни дъги като при рибите

В ранните етапи от вътреутробното развитие човек прилича на малка рибка – и то не само външно. Например – като наследство от далечните си прадеди получава хрилни дъги. Това не е обикновен атавизъм, а необходимост. От тези хрилни дъги по-късно се развиват някои кости на черепа, в това число долна и горна челюст, слуховите коститци, ларинскът и трахеята.

Повече кости, отколкото има възрастния човек

Много от костите на новороденото се състоят от отделни части, на практика от няколко отделни кости. Оказва се, че в скелета му те са 300, докато при възрастния човек са 206. В процеса на израстване те се съединяват и стават по-стабилни.
А пък коленни капачки бебета въобще нямат. Имат нещо като хрущялно покритие, което става на кост едва към шестия месец.

Момче или момиче

Известно е, че полът на човек се определя от гените. От училище всеки знае, че два X-хромозома – значи момиче, а X и Y – момче. До около 7 гестационна седмица външността не издава това. Зачатъците на полови органи на момчето и на момичето изглеждат съвършено еднакво, а различията се явяват постепенно. И в следващия етап на бременността могат да бъдат регистрирани при ултразвуков преглед.

Ако майката не иска да чака 9 седмици, за да научи отговора, може да направи кръвен тест и да направи неинвазивния пренатален ДНК анализ. С него се откриват генетични болести , а успоредно с това става ясен и полът на бъдещото бебе.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа