8 любопитни факта за бебето в утробата

Някои подробности наистина ще ви изненадат (част I)

21 септември 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Бебето в утробата на майката не е „умалено копие“ на възрастния човек. То не прилича и на новороденото: много процеси в организма му протичат по-особено, а някои от вътрешните му органите имат различен строеж и функции. 

Не една, а 6 фонтанели

Черепът на човек е съставен от няколко кости, но всички те са съединени с шевове. Единствената силно подвижна е долната челюст. Докато между костите на черепа на бебето в утробата има слой съединителна тъкан и те могат да се изместват дори да се приплъзват една върху друга. Освен, че костите на черепа са подвижни, те са и еластични. Това позволява по време на раждане, главата на бебето да мине през родовите пътища на майката.
На тези места, където обичайно се намират „шевовете“, в черепа на ембриона има „дупчици“, покрити с мембрана от съединителна тъкан. Повечето хора мислят, че става дума за централната една и единствена фонтанела, която има формата на ромб и се намира отгоре върху темето. На практика новороденото има 6. Петте не са така големи и не се затварят бързо. Затварянето им става постепенно и се случва във възрастта от 18 до 24 месеца.

Вместо вода и въздух – урина

Бебето в матката плува в околоплодна вода или така наречената амниотична течност. Тя се изработва от организма на майката в ранните срокове на бременността. На практика обаче още от 20-ата гестационна седмица тя се състои изцяло от урината на бебето. Но също така съдържа много жизненоважни съставки: хранителни вещества, хормони, антитела, които защитават бебето от инфекции.
В определен етап от бременността, бебето извършва дихателни и гълтателни движения, така че в този период все от нас е дишал и пил от собствената урина. 
Това едва ли е най-приятната подробност, но е факт. Добре е, че след като се родим, не помним. 

Суперхемоглобин

Хемоглобинът – белтък, който се намира в червените кръвни телца (еритроцитите) и доставя кислород от белите дробове до всички тъкани и органи. Бебето в утробата има особен - фетален хемоглобин. Той се отличава по структура и наистина има „суперкачества“ , защото много по-добре свързва молекулите кислород. А е известно, че кислородът е енергия, която е много необходима на организма на детето.
Този суперхемоглобин се изработва на необичайни места: от шестата до 30-ата седмица на бременността в черния дроб на плода, след това се включва далакът и накрая червеният костен мозък.
Много преди това, още от първите седмици на бременността, ембрионът е започнал да изработва още един вид хемоглобин – ембрионалния или хемоглобин Е.
Когато детето достигне година и половина, феталният  хемоглобин вече напълно се замества с този на „възрастен“ човек.
Ако заради някакво заболяване се наложи, синтезът на този хемоглобин може да се активизира с лекарства. (Това помага при лечението на сърповидно-клетъчната анемия, например)

Следва продължение

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа