8 прегръдки на ден, за да расте детето щастливо

Ласки, нежности, целувки – какво е важно да знаем за физическия контакт

28 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ласките и докосването са нужни на детето и гарантират доброто му физическо и психическо развитие. Изследвания доказват, че тактилният дефицит е вреден и даже опасен. Деца които са лишени от физически контакт с майка си, боледуват по-често, наддават по-малко, дори когато ги хранят обилно и за тях се грижат правилно.

Нужни са за всяка възраст

Малките деца рядко изпитват недостиг на прегръдки и целувки. Все се намира някой желаещ да ги вземе на ръце и да ги нацелува.
Когато поотраснат обаче ситуацията се променя. Много майки, а най-вече татковците смятат, че прекаляването с прегръдките ще разглези детето, ще го направи капризно даже инфантилно. Затова от време на време му „подаряват“ по някое пошляпване зад врата.
Прегръдките са необходими и на децата в предучилищна възраст, и на тинейджърите, както на момченцата, така и на момиченцата. Специалистите са убедени, че за да са в настроение и да имат добро самочувствие, те се нуждаят поне от осем прегръдки дневно.

Не карайте детето насила да проявява нежност

„Иди и целуни баба си – тя толкова много те обича!“. „Прегърни дядо си, бъди мила!“, “Седни у леля си, виж какъв подарък ти е донесла!“. 
Психолозите съветват : прекият контакт трябва да е доброволен, дори детето да е на 2-3 години, когато обичайно всеки посяга да го гушне. То трябва да знае, че е господар на тялото си.

От ранна възраст приучвайте децата да мислят, че никой никога не може да ги пипа против волята им. Това може да ги предпази от сексуално насилие.

Покажете им как да откажат и как да се пазят. От всяка ситуация има изход.
Не иска да целуне дядо си? Ами нека му изпрати въздушна целувка – и тя върши работа...

Научете детето и на обратното – да уважава и да се съобразява с чуждото „не“. Ако не е получило разрешение, да не се втурва да пипа, да прегръща, нито да хваща за ръка дори ако става дума за по-малкото братче или сестричка.

Пазете личните граници

Можем да прегръщаме и да целуваме детето във всяка възраст. Когато обаче става дума за по-интимен контакт – при миене и къпане, при обличане, е от значение на каква възраст е детето.
Опитайте се възможно от най-рано да го научите само да си мие гениталиите.
Някои специалисти смятат, че ако е над 3 години при къпане и миене, за него трябва да се грижи родител от неговия пол:  за момиченцата –майките, за момченцата – бащите.
Избягвайте да целувате детето по устата, дори когато е много малко. На първо място заради хигиената, а според специалисти и не само.

И другата крайност е неприемлива. Не бива детето да смята, че по тялото му има нещо срамно или мръсно. Избягвайте призиви като: „Обличай се бързо, не е прилично така!“ и други от този род.
Говорете открито за всяка част на тялото като я назовавате точно – така започва половото възпитание у дома.

Източник: letidor.ru

 

Коментари
Последни видеа