9 истини за успеха, работата и развитието

За да преодолеете някои препятствия, трябва да приемете няколко прости истини

03 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

За съжаление мнозина от нас никога не успяват да разкрият „пълния“ си потенциал. Имаме идеи, които така и не се решаваме да превърнем в реалност, или пък достигаме ниво в кариерата, което ни задоволява и с времето ни кара да оставим настрана големите мечти и стремежи от началото на нашия професионален път.

Въпреки че не съществува някакъв действителен измерител, с който да преценим какъв точно е нашия максимален потенциал, повечето имаме вътрешно усещане, което ни подсказва, че не сме постигнали всичко, което сме имали възможността да направим

Каква е причината? Тя не е една, но почти всички причини са свързани с нашата психика, а това означава, че те могат да бъдат преодолени, стига човек  да ги познава.

Тайната за преодоляването на тези психически препятствия е в приемането на няколко прости истини за успеха и потенциала на всеки.

Ето и 9 от тях:

1. Перфектният момент не съществува

Много от нас живеят с идеята, че все още не е дошъл „правилния момент“ да започнем да преследваме своите цели. Например: Сега не е подходящият момент да поискаме повишение, защото фирмата не е в особено добро финансово състояние. Или: Сега не е точният момент да започнем бизнес, защото все още нямаме пълна представа как точно ще изглежда той. Проблемът е, че дори след като тези препятствия бъдат преодолени, на тяхно място се появяват нови. Винаги ще има причина да не правите нещо и никога няма да има перфектен момент, в който звездите да се наредят във ваша полза.

2. Вложените усилия не винаги носят желаните резултати

Филмите често представят идеята, че ако сме достатъчно упорити и влагаме нужните усилия в преследването на своята цел, в крайна сметка ще успеем да я постигнем. За съжаление, това не винаги е така. Понякога ще има случаи, в които ще работите много, много усърдно, но няма да стигнете до никъде, защото вашата идея е била обречена още от самото начало или пък сте станали жертва на обстоятелства, които са ви попречили да постигнете напредък. Приемането на този факт ще ви помогне да се подготвите за неизбежните провали и да ограничите разочарованието си, когато те се случат.

3. Въпреки това, усилията винаги си заслужават

Въпреки че не винаги носят желаните резултати, усилията винаги си заслужават. Когато се проваляте, вие научавате какво не трябва да правите при следващия опит. Дори ако просто си пропилеете времето с нещо безсмислено, поне ще получите по-добра представа за това кои дейности са „загуба на време“ и кои не. Това ще ви помогне да бъдете по-продуктивни в бъдеще.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа