9 любопитни факта за близнаците

При това - подкрепени от науката

27 септември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Искали ли сте като малки да имате брат или сестра близнак, за да се шегувате с приятелите и учителите в училище? А може би просто сте искали верен и надежден приятел, на когото може да се доверите, както на себе си? За тези, които са единствени деца в семейството, желанието да си имат точно копие олицетворява любопитство, пише news.rambler.ru. И, ако и за вас е интересно да научите още за близнаците, присъединете се:

1. Въпреки мнението на мнозина, шанса за раждането на близнаци зависи не само от генетичната предразположеност. Често близнаци се раждат у двойки, които вече имат деца или ако майката е на повече от 30 години.

2. По официални данни към днешна дата количеството раждания на близнаците е със 75% повече, отколкото през 80-те години на ХІХ век.

3. Учените твърдят, че най-благоприятните килограми, които жената би трябвало да качи по време на бременност с близнаци, са 20 кг и 40 г. А оптималната продължителност на бременността - 9 месеца и 3 дена.

4. 1/4 от всички близнаци са огледално еднакви на другия. Например, ако единият има родилно петно на левия крак, другият има такова на десния. И друг пример - едната сестра може да пише с лявата, другата - с дясната ръка.

5. Почти всички близнаци говорят на собствен език по времето, когато се опитват да проговорят. Да се забележи това от пръв поглед е трудно, тъй като по това време повечето деца бърборят неразбираемо. Но близнаците се разбират един друг и започват да общуват вербално помежду си.

6. Въпреки че структурата на ДНК при близнаците е еднаква, отпечатъците им от пръстите не са.

7. Ако мечтаете да родите близнаци трябва да знаете, че в този случай ще ви се наложи много по-често да си правите контролни изследвания.

8. Ако вече сте бременна с близнаци и към 24-ата седмица сте качила около 10 кг е най-вероятно децата да нямат никакви патологии и усложнения при раждането. Вероятността за преждевременно раждане също е много малка.

9. Според статистиката, страната с най-много близнаци е Нигерия: на всеки 20 раждания едно е на близнаци.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа