9 въпроса, които да обсъдите с партньора си, преди да дойде бебето

Някои от тях ще се ви от помощ, не отлагайте разговора

14 септември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Вие и вашият партньор сте взели ключово решение - да станете родители. Имате време, използвайте го предварително да постигнете споразумение по някои важни въпроси.
Защото, след като бебето се роди, те могат да се превърнат в препъни камъни, които могат да смутят връзката ви. Това е един вид споразумение между бъдещите родители относно техните задължения и отговорности.
Ето точките от това споразумение.

1. Какво ще стане, ако има проблем със зачеването и бебето не се получава
В идеалния случай бременността настъпва веднага щом решите, че сте готови да станете родители. Но в действителност всичко може да се окаже много по-сложно. Обсъдете предварително, ако не можете да забременеете по естествен път, какви алтернативни методи сте готови да използвате? Какво мислите вие ​​и вашият партньор за инвитро оплождането, за сурогатното майчинство, за приемното родителство? Кога смятате, че е време да започнете този процес?

2. Когато бебето се роди, кой ще поеме основната тежест на грижите
Може би отговорността ще падне върху този, който ще остане у дома с детето. Или може би и двамата планирате да продължите да работите и ще поделите задълженията. Добре е да определите и кой ще отговаря за храненето, ежедневните грижи, купуването на дрехи ...
Ще продължи ли отпуската на родителя, който първоначално е останал у дома, или все пак ще отиде на работа, когато детето навърши определена възраст?

3. Какво ще правите с нощното хранене
Ако бебето се кърми, е ясно кой ще будува през нощта. Но планира ли бъдещият татко да става през нощта, за да смени памперса си, да го полюлее и разходи на ръце, ако плаче или да го носи на рамото, докато се оригне? Може би той предпочита да спи цялата нощ в другата стая със затворена врата, докато майката припада от умора и липса на сън? Ако бебето се храни с адаптирано мляко, възможно ли е мама и татко да се редуват през нощта?

Снимка: Guliver / Getty

4. Как си разпределяте отговорностите
Домакинските задължения често се превръщат в постоянен дразнител. И след появата на новородено, въпросът за разпределението им може да се превърне в бомба със закъснител, която да взриви семейния живот. Кой ще мие чиниите, кой ще зарежда прането и ще  простира, кой е отговорен за зареждането на хладилника, кой ще готви, чисти? Трябва предварително и напълно честно да обсъдите как ще разделите цялата тази доста обемна работа помежду си.

5. Кой ще седи с детето
Щастие е, ако имате баба, дядо или други роднини, на които може да поверите бебето и те ще се съгласят да поемат грижите за него. Ако нямате, планирате ли да наемете бавачка или детето ще ходи на ясла и детска градина? Ако и двамата искате бавачката, как ще стане това на практика? И не забравяйте, когато планирате бъдещия си семеен бюджет, да включите в това в разходите.

6. Как ще отгледате детето 
Важно е да разберете дали вие и вашият партньор сте на едно и също мнение въпроса за дисциплината и наказанията. Защото отношението към наказанието може да бъде много различно и до голяма степен зависи от това как самите мама и татко са били възпитавани. Вашият партньор предпочита ли да не се намесва и смята, че поне първоначално всичко за детето ще бъде позволено? Може би той да е поддръжник на авторитарен и консервативен стил на родителство?

7. Достъпът до екраните – ще давате ли на детето си джаджи
Това също е важен въпрос, по който би било добре предварително да се постигне консенсус. В противен случай това може да се превърне в препъни камък във връзката ви. Затова си струва да се споразумеете на каква възраст да започнете да запознавате детето с електронни устройства и колко дълго може да стои пред екрана.

Снимка: Guliver / Getty

8. Как смятате да осигурите бъдещето на детето
Този въпрос е част от голямата дискусия за това какво ще се случи със семейните финанси след раждането на децата. Как раждането ще повлияе на вашите разходи и спестявания? Ще откриете ли спестовна сметка на детето си, за да заделяте за бъдещото му образование? Колко често и кой от двамата родители ще попълва тази сметка? Дали детето ще ходи в частно училище или в държавно? И не забравяйте за извънкласните дейности - с течение на времето всички спортни екипи: футболни обувки, трико за гимнастика, кимоно или пособия като пиано, цигулка, китара, могат да пробият огромна дупка в портфейла ви.

9. Какво ще се случи с връзката ви
Стресът от родителството и рутината на семейния живот могат да разрушат дори най-близките отношения. Как смятате да задържите и свежавате връзката си, за да да издържи на безкрайните предизвикателства и отговорности? Бихте ли искали време за себе си веднъж седмично? Или периодично да прекарвате уикенда сам, без деца?
Откритият, честен разговор по тези понякога много болезнени теми ще направи прехода от партньорство към родителство по-гладък и плавен.

По материали на  lifehacker.com, Мона Василева 

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.