Ако мъжът иска да присъства на раждането, за какво трябва да е готов

6 съвета към бъдещите татковци, които искат да влязат в родилната зала

08 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ако мъжът иска да присъства на раждането и да помогне на жена си в труден момент, той трябва да се подготви. Какво трябва да знае бъдещият татко за мисията си в родилната зала, разказва АГ- специалистът д-р Мария Селихова.
Когато мъжът и жената решат да имат партньорско раждане, те вероятно имат не особено ясна представа как ще се случи това. Процесът наистина е трудно да се планира и предвиди докрай.

Мъжът може да научи „теорията“ в курсовете за млади родители. Как ще се случи в действителност обаче, ще разбере, като вече е в родилната зала.
Какво трябва да знае бъдещият татко, за да не се обърка и да не съжалява за решението си?

На първо място, той трябва да разбере каква е ролята на партньора по време на раждането. Той не е асистент нито на акушерката, нито на лекаря – родилката е под професионален надзор. Задачата му е да подкрепя жена си, да бъде с нея през цялото време, да ѝ обръща внимание и да я окуражава.
Лекарите не могат винаги да бъдат близо до бременната по време на раждането, те я следят от време на време, а съпругът може да остане до нея през цялото време.
В присъствието на любим човек, тя ще бъде по-спокойна и по-уверена.
Преди това обаче, мъжът трябва да премине курс на обучение, за да бъде възможно най-полезен и да разбере какво се изисква от него.
Обикновено АГ-клиниките организират училища за бъдещи родители, където двойка се подготвя за партньорско раждане.

По време на курса лекарят обяснява подробно: какво е раждането, как протичат контракциите, как трябва да се държи родилката, каква помощ лекарите могат да очакват от партньора, включително как той може да облекчи болката ѝ (дишане, позиция).

Снимка: Guliver / Getty

За какво да бъде подготвен

Стерилно облекло
Всяка клиника има различни изисквания и те ще бъдат съобщени на двойката. Може да си осигурите медицинска престилка за еднократно ползване, шапка, калцуни и маска. Преобличането става в родилния дом, непосредствено преди влизане в родилното отделение.

Ще трябва да чака дълго време
Естественото раждане е доста дълъг процес. При жени, които стават майки за първи път, раждането продължава средно от 15 до 24 часа. Контракциите могат да започнат следобед, а бебето да се роди на сутринта.
Добре е бъдещият татко да бъде търпелив. Той трябва да си приготви малко храна и термос с чай, за да похапне. Раждането може да е през нощта и да няма къде да яде.

Не е като на кино
Когато един мъж реши да присъства на раждането, той трябва да е наясно, че това няма да е сцена от романтичен филм, където бебето се ражда след два-три напъна.
Бременна му жена ще има дълги часове контракции, облечена в широка памучна нощница, без грим ... Лицето ѝ ще е изкривено от болка и въобще няма да изглежда като холивудска звезда.

Трябва да положи усилия
Мъжете отиват в родилното, не за да седят на стол в коридора и да чакат да ги извикат, когато дойде време да да гушнат наследника. Партньорът трябва да помогне на жена си да изживее емоционално момента: да ѝ напомня как да диша правилно, да диша заедно с нея, между контракциите ѝ прави масаж на долната част на гърба, да ѝ помага да заеме удобна поза за облекчаване на болката. Най-вече да ѝ говори и да я окуражава.
Всичко това се учи по време на курса за родители.

Снимка: Guliver / Getty

Раждането не е за хора със слаби нерви

- Без да описваме цялата гама от усещания и състояния, които ще изпита съпругът, ще кажем само, че в това има малко естетика, но много физиология.

- Ако съпругът припада при вида на кръв, тогава не е разумно да присъства в залата за раждане.

За всяка жена раждането протича по различен сценарий. Ако се случи нещо непредвидено, мъжът трябва да може да се мобилизира и да се контролира. Няма нужда да се паникьосва. Така че в този момент неговата психическа устойчивост, издръжливост и хладнокръвие ще са от помощ за съпругата му.

Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа