Аз знам по-добре…

Стереотипи, които издават, че живеете „в минало време“ (II част)

03 Април 2019 г.
Аз знам по-добре…

Илюстрация: Shutterstock

Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-стабилни стават тези убеждения, в които вярваме. Само че те невинаги са обективни. И колкото сме по-непреклонни, когато ги твърдим, толкова по-ясно става, че тези безобидни фрази са издайници на закостенялостта, която идва с годините. На колко сте години? Веднага може да се познае по тези стереотипи, както и по следните 5!

„Аз знам по-добре какво трябва да се направи“

За съжаление, или пък за щастие, с възрастта все повече се стараем да се придържаме към някакви установени планове и все по-малко сме склонни към авантюри. Например, премисляте сто пъти, преди да смените работата, да преминете на друга длъжност, да се отправите на пътешествие или просто да приемете покана за гости. Това важи едва ли не за всичко.

Колкото по-нерешителни ставате и колкото повече ви напуска духът на авантюризма, толкова повече започвате да делите света на черно и бяло, твърдят психолозите. Сякаш сте забравили какво значи да си млади и безгрижни.

За да предотвратите това, опитайте се да не налагате мнението си и плановете си на другите, а също и да си позволявате поне понякога да действате „извън графика“ - поръчайте ново ястие, което не сте опитвали никога преди, вземете самолета и отлетете на място, което още не сте виждали, не се отказвайте от запознанства с нови и симпатични хора, само защото си мислите, че те няма да се вместят в премерения ви и предначертан живот.

„Не са ми нужни таблети и смартфони, ще се справя и без тях“

Глупаво е да се лишавате от умните устройства, защото не умеете или не искате да ги използвате. Във века на информационните технологии сме, все пак. Трудно ще им е на тези, които работят и живеят „по стария начин“, защото светът няма да се съобразява с тях. Ако човечеството не беше изобретило електрическата пералня, месомелачка, прахосмукачка, микровълнова печка, лаптопа, мобилния телефон и други електронни устройства, животът ни нямаше да е толкова удобен, това е ясно.

Не закостенявайте край старите уреди, след като има толкова ценна техника, от която да се възползвате, не се превръщайте в "пещерен човек", отричащ очевидното.

Eх, само какво можех да направя…“

На всички хора е присъщо да се жалват за пропуснатите възможности, но с възрастта това придобива особено остра форма. Ако постоянно въздишате как сте могли да завършите друга специалност, да научите чужди езици, да получите по-висока длъжност, да заживеете в друга страна, да се омъжите за друг мъж, да родите много деца…

Ако и с вас е така, значи сте прекрачили определен възрастов праг, когато започвате да анализирате как се е стекъл животът ви, да правите равносметки и да се ядосвате, че нещата не са станали така, както би ви се искало. Вместо да теглите черти и да изпадате в самосъжаления, спомнете си какви мечти сте имали като млади и намерете сили да ги осъществите.

Колкото по-секси се обличаш, толкова по-добре

Всяка жена има свое виждане за това как трябва да изглежда на определена възраст, но ако по-рано сте обръщали внимание на тенденциите, избирайки онова, което най-много ви отива, по каква причина сега решихте, че трябна да обличате дрехи, с които да ви забележат? Може би се чувствате млади по дух и смятате, че можете да си позволявате всичко, което ви харесва.

С много жени над 40-те е така, но уви, това е погрешно мнение, защото е много трудно да не изглеждаш нелепо с дрехи, подходящи за 20-годишни момичета, когато си на 55. Ако се придържате към класическата елегантност, няма да сбъркате.

„Забранявам да правиш това. Точка!“

Няма обяснение защо много жени смятат, че количеството преживени години им дава право да раздават заповеди на околните. Смятат, че с възрастта могат да си позволят да указват какво е добре, и какво не, а другите да им се подчиняват. Не става така.

Възрастта не е синоним на мъдрост и не гарантира, че сте авторитетни личности, затова никой не е длъжен да се съобразява с вашите изисквания с кого да се среща, с кого да живее. И така нататък. Ако толкова много искате да командвате, намерете си занимание, в което да проявите своите качества на началник, иначе стресът, който разпръсквате над околните, само ще влоши обстановката – психолози ви го гарантират. Опитайте се първо да чуете аргументите на опонента е чак после да изтъкнете своите доводи, че вашата гледна точка е по-правилната..

Източник: woman.rambler.ru, превод Марина Атанасова

Да поговорим

Жената трябва да се омъжи рано, да роди преди 30…

Да поговорим

На каква възраст започваме да приличаме на нашите родители

Да поговорим

Как да преживеем кризата на средната възраст

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им