Да оцелееш след развода

5+5 съвета от психолог към майката с дете (част 2)

25 септември 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Раздялата и разводът на родителите винаги са болезнен процес, особено ако двойката има деца.
Ето 5+5 ценни съвета от психолога, които разделихме на два части и ще представим в два последователни дни. 
След като в първата част изброихме някои от най-важните правила на оцеляването, сега продължаваме.

Ако подстрижете косата си, няма да се събудите на следващия ден с шикозни къдрици. По същия начин няма да развиете ново умение и да изградите нов модел на комуникация с бившия си съпруг за секунда. Шансове имате, ако се приближавате постепенно.
Изграждането на новата комуникационна схема отнема три години.
Ако ви е трудно дори да говорите с бащата на детето, трябва да го направите заради сина или дъщеря си. Запомнете: с времето болката отшумява. Ако ви се струва твърде непоносимо да виждате и чувате бившия си съпруг, общувайте чрез посредници - неговите родители, вашите родители, общи приятели.
Когато стане малко по-лесно, можете да преминете на неутрална територия за кратко, например - да се срещата на детската площадка. След още месец-два ще можете спокойно да говорите пет минути.

Освободете време и енергия за себе си

След развода жената често се затваря в себе си. Тя е погълната и отдадена на грижата за детето, защото няма достатъчно време за всичко останало.
Задължително е да намери ресурс. Да позволи на таткото да поеме част от грижите, без да се притеснява, че вече ве живеят заедно и са разделени. Това носи двойна полза: детето има възможност пълноценно да общува с втория родител, а майката получава възможност да се грижи за себе си и да се разтовари макар и малко. 
След развода, не забравяйте за малките удоволствия. Всъщност това винаги трябва да се прави - не само при някоя житейска драма.
Струва си да спортувате редовно и да се забавлявате. Това е като измиването на ръцете - нещо като норма, която е важно да се спазва независимо какво се случва наоколо.
При развод обаче е задължително да бъдете особено внимателни към свободното си време и развлеченията. Те ще ви дадат допълнителна подкрепа - както физическа, така и емоционална.

Не очаквайте нови познанства, но и не се отклонявайте от тях

Как една жена може да почувства, че е готова за нови контакти с мъже? Няма начин. Това се случва от само себе си.
Най -вероятно в началото тя няма да се интересува от никакъв флирт. Но след известно време самата ще се усмихне на някого, след това лесно ще продължи разговора. По-късно може да се замисли и за среща.

Запишете си изводите, направени след развода

Струва ли си да живеем само за днес, без да поглеждаме назад и без да гледаме напред? Според мен не си заслужава. В ситуация на развод мисленето за миналото е неизбежно - това е опит да разберете къде сте сгрешели.
Ако човек е претърпял инцидент или е бил измамен, той е длъжен да мисли какво се е случило, само за да не повтаря грешките си в бъдеще. Дори бих казал това: мислете за случилото се колкото е възможно повече!
Също така е чудесна идея да запишете мислите си. Много психолози препоръчват да се напишат 15 урока, извлечени от тази връзка.
Можете също така да съставите и 15 правила, които планирате да спазвате в бъдещите връзки. Дори и да не го изпълните, тази тактика ще ви бъде от полза. Това ще ускори приемането на новите реалности.
Ако в рамките на година или година и половина болката не отшуми, ако всички преживявания останат ярки, не отлагайте - потърсете помощ от психолог.

Уверете детето, че не е виновно за развода

Обсъждането на развода с детето е отделна голяма тема. Но основната мисъл тук е същата. Кажете му: „Ние с баща ми вече не живеем заедно, но ти нямаш абсолютно нищо общо. Просто ние не се разбирахме. Не успяхме да намерим общ език. В същото време и двамата сме все още твои родители - всичко е наред.“
За детето това обяснение обикновено е достатъчно. Знам за случаи, когато родителите се развеждат, но четири-петгодишните деца не забелязват това.
Ако след развода татко се оттегли, важно е мама да гушка с децата по-дълго. Прегръдките са най-добрата подкрепа - най-простата и достъпна.
Играйте още по-често, давайте по-малко таблети, опитайте се общуването да е „на живо“.
Детето трябва да разбере, че му е останал поне един родител. Да, то ще се тревожи - това е неизбежно. Всеки родител ще иска да го предпази от възможни проблеми, но това е невъзможно. Затова е по-важно да го подкрепя.
Ако първоначално майката, гледайки детето, се чувства отхвърлена и вътрешно възстава срещу бащата, трябва да диша дълбоко. Да отидете в съседната стая и да изпие чаша вода, преди да говори с детето.. Ако това не помогне, е по-добре е да даде за известно време сина или дъщеря си на баба, приятелка.
Не мислете за децата като за крехки същества, те са доста силни. Те преминават през еднократна раздяла без проблеми.
Много по-трудно за тях е, когато виждат майка си винаги раздразнена или плачеща.

Често след развода у майката остава лоша „утайка“

Тя усеща дълбока самота и невъзможност да сподели тежестта и отговорността. Трябва сама да взема важни решения, свързани с детето. Не забравяйте, че бащата в повечето случаи не престава да бъде родител. Колкото е възможно по-често, отправяйте трудните въпроси към него.
Включете го във всички важни решения относно смяната на училището, избора на преподаватели, медицински процедури и други сериозни и важни проблеми.
Ако не можете да се свържете веднага с таткото, не забравяйте за близките и приятелите си - можете също да разчитате на тях.
Случва се да няма към кого да се обърнете. Тогава помислете: животът на възрастните се различава от детството по това, че трябва да бъдете независими. Това е реалност, с която си струва да свикнете, защото вие сте пример за вашето дете. Покажете му как един възрастен може да се справи с трудностите - това е много полезно и е важно детето да го види.

Павел Зигмантович, адаптация Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа