Детето не е виновно, но аз съм бясна

Какво да правя, ако то непрекъснато ме изнервя

22 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Търсим начин да се избавим от напрежението и агресията, която ни обзема понякога.
Женската нервна система е фин механизъм, който е много по-чувствителен от този на мъжа, а и е изложен на много повече провокации.
С появата на детето, животът на младата майка коренно се променя, а натоварването на психиката ѝ се увеличава няколко пъти. А най-неприятният резултат е, че си го изкара на детето, което в повече случаи въобще не е виновно.

Как може да се разтовари от тежките мисли?

Помислете първо за себе си

Често се получава така, че за приятели, роднини, колеги винаги намираме време, готови сме да се притечем на помощ, да им дадем съвет, да поседим при тях и просто да ги изслушаме. Когато обаче дойде ред да се погрижим сами за себе си, да се вслушаме в собствените си желания, нещо се случва и го пропускаме.
Ако усещате, че плачът на детето ви докарва до бяс, не се обвинявайте, а приемете, че някои неща в номия ви статут на майка, не ви харесват. Разберете кои са те и си помогнете сама. Рано или късно детския плач и капризи ще секнат, а да се ядосвате на детето е напълно излишно.

Намерете време за себе си

С идването на детето целия свят на майката започва да се върти около него.
И двамата родители все по-рядко намират време един за друг и за себе си. Най-вече майката.
Положението няма да се оправи от сам себе си. Вземете мерки преди да рухнете от умора и изтощение. Потърсете помощ от роднина, помолете приятелка да ви отмени за няколко часа и да погледа детето. Вие се разходете на чист въздух, идете на пазар или на масаж – погрижете се за себе си. Поглезете се. Научете се сама да излизате от негативния режим и мисли.

Не се стреметe към съвършенство

Всяка майка иска да е най-добрата за собственото си дете. Този стремеж към съвършенство често ѝ отнема цялата енергия и сили, както и възможността да се възстановява пълноценно.
Нервната ѝ система е опъната до крайност, а детето усеща нейното раздразнение, недоволно е и често плаче. Подобни сцени се разиграват на обществени места, а майката с променено лице вика: „Престани да се държиш така. Правиш ме за смях пред хората!“

Намерете си източник на енергия

Губейки енергия ние ставаме силно раздразнителни. Как да презаредим батериите си?
Вероятно преди бременността вие сте има свои забавления, хоби, развлечения. Защо не се върнете към това, което ви носи положителни емоции. С появата на детето вероятно възможностите не са толкова много, но винаги може да намерите начин да прекарате малко време така, както на вас ви е приятно.
Получавайки помощ и подкрепа от близките си, вие никога няма да се превърнете в майка, която изсипва лошото си настроение върху детето.

Източник woman.rambler.ru

 

 

Коментари
Последни видеа