Детето ви е талантливо

Как да развиете заложбите му (част 2)

17 август 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

 

В първата част изброихме характеристиките на надареното дете и особеностите, които го отличават от връстниците му. Сега продължаваме нататък.

Детето определено има наклонности в дадена област, но дали ще ги изяви? Това в голяма степен зависи и от родителите и педагозите.
Как може да го стимулираме и да му помогнем да изяви пълния си потенциал, съветват експерти на deti.mail.ru.

Подкрепа, но не и принуда. Интересът, а не чувство за дълг или страхът от провал, е най-добрият стимул за развитие. Детето се нуждае не само (и не толкова) от постоянни занимания, добро училище и учители, колкото от разумно отношение към заниманията - без натиск и претоварване.

Намерете добър педагог. Някой, който ще може да го заинтересува по темата и да подкрепи неговия ентусиазъм и любопитство. Така детето ще започне само активно да търси, а не само да възпроизвежда познати модели.

Осигурете му всестранно развитие. Познанието, емоциите, общуването и физическата активност са четирите компонента на цялостното развитие на личността, за които възрастните трябва да се грижат. Почти винаги хлапето има пристрастия в една или друга посока, така че си струва да се обърне специално внимание на аспекта, който очевидно „изостава“. (Разбира се, при положение, че родителите искат да отгледат не само добър специалист, но и хармоничен щастлив човек.)

Осигурете му свобода на действие. Занимания насила, дори когато водят до високи резултати, оставят след себе си психологически дистрес и подкопават отношенията с родителите. Ето защо е важно да оставите детето да прави това, което го интересува и по начина, по който то го иска.
Независимата творческа работа най-добре развива интересите. Насочете го към изследвания, проекти, конкурси.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.