Емоционалният интелект на детето

Или каква е връзката между храненето и успеха

18 май 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Известно е, че вкусовите навици са родом от детството. И една част от тях остават неизменни цял живот. По данни на учените осъзнатото формиране на вкусовете става между 6-ата и 10-ата година на човека, пише family.rambler.ru.

При това огромен брой деца на тази възраст ядат вредна храна, и, съответно, огромен процент от заболяванията са пряко свързани с храненето. Затова и педиатрите неуморно повтарят, че ако научите детето да се храни правилно от малко, ще го предпазите от много проблеми със здравето в зряла възраст. А правилното хранене определя успеха на подрастващия човек, в основата на който е емоционалния интелект или EQ.

Абревиатурата IQ я знаят всички, но за EQ започна да се говори неотдавна. Става дума за способността на човек да владее своите емоции, да мисли позитивно, да си поставя цел и да я постига. Според данни от последните научни изследвания по-малко от 20% от успеха в социалния и личния живот зависят от IQ или с други думи – от непосредствените умствени възможности на човек.

Усъвършенстването на логическото мислене и разширяването на кръгозора не са залог за бъдещ успех в живота. Емоционалния интелект е този, който отговаря за успеха в живота с 80%. Ниските му нива са способни да доведат до затруднение в осъзнаването и определянето на собствените емоции, което повишава риска от възникването на психосоматични заболявания у деца и възрастни.

Умението да контролирате чувствата си и съзнателно да влияете на своите емоции, ефективно да общувате с другите хора и да намирате пресечни точки, способността да разпознавате и признавате чувствата на другите и да се поставяте на мястото на другия – това са все съставни на емоционалния интелект.

EQ, както казахме по-горе, пряко е свързан с храненето. Кои са продуктите, признати днес за „най-позитивни“? Оказват се млечните. На първо място, в киселото мляко има пробиотици. „Малко от съвременните родители знаят, че например в обикновено обезмаслено кисело мляко се съдържа една трета от препоръчаната за деца дневна доза калций и 17% от дозата белтъчини. Още по-малко родители се замислят за това, че създаването на правилни хранителни навици в детството може да повлияе върху това човек да порасне не само по-здрав, но и със 17% по-щастлив от връстниците си, които в детството са предпочитали чипс“, твърди педагог-методологът, експерт в информационно-просветните проекти Наталия Чалая.

По думите на психолога и водещ руски специалист в областта на развитието на емоционалния интелект Виктория Шиманска „от това ще заобича ли в детството си детето кисело мляко, плодове и зеленчуци или регулярно се храни с фаст фууд и газирани напитки, записи не само физическото му здраве, но и фундаментални неща, като предразположението към учене и по-нататъшна успешна кариера, възможността да станете душата на компанията или да създадете здраво и щастливо семейство“.

Като свикнем децата на любов към здравословната храна от най-ранна възраст ние буквално ги програмираме да имат успешен и щастлив живот. Разбира се, има определени възрастови особености на развитието на емоционалния интелект. Например EQ се повишава с придобиването на жизнения опит, като нараства в периода на юношество и зрелост. Днес има и специални образователни програми, които съществено повишават нивото на EQ у децата.

По една такава програма психолозите отбелязват, че децата са повишили показателите: успеваемост, сплотеност, количество конфликти, умение да изразяват собствено мнение, интерес към книгите - между 30 и 50% и по оценка на родителите между 40 и 50% са се повишили показателите: заспиване на детето, разбиране на емоциите и чувствата, появата на положителни емоции и чувства, самостоятелно четене на книги, разговори с детето на различни теми. Някои подобни програми вече започват да се интегрират и в училищните занятия в различни страни по света, надяваме се скоро и у нас.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.