Етикет: Ръководство за любовен разрив в социалните мрежи

Да блокираме, да игнорираме или да си останем приятели с бившия в другата реалност

28 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Всичко неприятно е изречено, точката е поставена. Сърцата са разбити, разделени сте. Така е в реалността, но какво ще правите един с друг в интернет? Учтивостта и доброто възпитание преди всичко, бихме казали ние. Предлагаме кратко ръководство по разрив на отношенията в социалните мрежи – втората реалност, в която живеем. Тези принципни положения ще ви помогнат да осмислите житейския обрат и в действителността:

Кога да го премахнете от приятелите си

Колкото и да е трудно, трябва да изчакате известно време, минимум поне един ден. Когато първите емоции са отшумяли и сте се убедили, че това е истинска раздяла, а не обикновена кавга, ще ви е по-лесно да прецените доколко е приемливо този човек да присъства в живота ви.

Ако си останете приятели в социалните мрежи, редактирайте своя профил - махнете общи снимки и излияния, без да чакате той да го направи. Някои разработчици са се погрижили да се отърваваме по-лесно от следите на бившите в социалните мрежи, например, има приложение, което трие снимки, видеоклипове и публикации във Facebook, включващи конкретен човек. Това може да се направи с едно натискане на бутон.

Даже да сте се разделили мирно и тихо, е добре на първо време да се изолирате максимално от неговата компания.

Ако се страхувате, че е твърде грубо да го махнете от приятелите си, първо говорете с него – кажете, че не искате да се държите зле, но трябва да се оттеглите един от друг поне за известно време. Пък и изтриването от приятелите е обратим процес. Когато първоначалната болка от раздялата отмине и вече можете да го възприемате просто като приятел или познат, нищо не ви пречи да го добавите обратно.

Как да спрете да следите неговия профил

Ако все пак решите да оставите бившия си приятел в списъка си с приятели, можете просто да намалите присъствието му във вашия информационен канал. В Instagram и Twitter има функция "заглушаване" - тя ви позволява да скриете публикациите на конкретен потребител, без да го отписвате напълно.

Той даже няма да узнае, че го игнорирате, а и винаги можете да виждате какво публикува. Това е мека мярка и няма да облекчи живота ви след тъжна раздяла, затова, ако искате категорично скъсване и в социалните мрежи, най-ефективно е да блокирате човека. Тогава няма да виждате неговите коментари дори в публикациите на общи приятели.

Снимка: Shutterstock

Но е важно преди да го блокирате, да му обясните защо се нуждаете от тази мярка и как ще ви помогне в действителност – нека знае, че не го ненавиждате, просто не искате да знаете какво се случва в неговия живот.

Това решение трябва да бъде осъзнато и от двете страни. Що се отнася до вас, ако съвсем сериозно сте решили да забравите бившия си партньор, обещайте си да се дистанцирате поне за месец, защото да търсите следи от неговото присъствие в интернет са противоречиви действия, не се поддавайте на импулси.

Какво да правите, ако сред приятелите ви има негови роднини

Неловко е да общувате с тях след раздялата, затова казусът трябва да се обмисли, а правилното решение зависи от това дали коментарите от негови близки и роднини ви причиняват негативни или болезнени емоции – в интерес на вашите чувства е по-добре да ги премахнете.

Не сте длъжни да се измъчвате заради своята вежливост. Дали ще ги предупредите за изтриването или не зависи от степента ви на общуване – ако сте си били близки, е нормално да им обясните ситуацията, преди да се сбогувате. Ако обаче комуникацията ви е само в социалните мрежи - те може дори да не забележат, че сте изчезнали.

Как да се държите в социалните мрежи след раздялата

Принципно поведение за всякакви случаи: избягвайте социалните мрежи, когато сте напрегнати, уморени, разстроени или пияни. Ако не можете да се справите с желанието си да напишете нещо гневно или обвинително по адрес на някого, по-добре е да го изпратите като лично съобщение, а не да го публикувате в профила си – така поне после ще се срамувате само пред него, а не пред сто души.

Не се преструвайте, че всичко е наред, като поствате само усмихнати селфита – нормално е да изпитвате болка, тъга, но помнете, че страдайки публично, ставате уязвими.

Вие имали ли сте подобна ситуация? Как се справихте?

Източник: heroine.ru

Коментари
Последни видеа