Гостите – табу в първите 45 дни след раждане на бебето

Не е само поверие - защо роднини и външни хора не е добре да са около майката и новороденото

26 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Бебето се ражда и щастливата му майка иска да го покаже на цял свят, за да се похвали. Иска възможно най-скоро да го види цялото семейство и приятелите.
Защо активният "социален живот" не винаги е от полза не само за новороденото, но и за майка му, разказва педиатърът д-р Татяна Швабрина.

В самото начало животът на бебето се диктува от рефлекси: ако се чувства добре, то спи, а когато усети някакъв дискомфорт - плаче. 
За тялото на новороденото не е никак лесно да се адаптира към новата среда, така че не се нуждае от излишни дразнители и инфекции – особено през първите седмици.
Опитайте се да ограничите броя на гостите – нека са само най-близките роднини, които няма как да не поканите. И не забравяйте да им напомните, че дори любящите баби все още не трябва да целуват бебето, заради риска от инфекции (и не става въпрос само за ковид). 

Спокойно, само спокойно...

Под това мото е по-добре бебето да прекара първите си два месеца.
В кратките часове на събуждането малкото ще бъде доволно да чува нежния глас на майка си и тихата музика – но не и шума на телевизора или силните гласове на гостите.
Дори когато бебето спи, резките звуци стимулират нервната му система.
Разходките са от полза за бебето. Ако времето навън е хубаво, без дъжд, вятър или висока влажност, можете да се разхождате с бебето си колкото искате – поне 1,5-2 часа 2 пъти на ден.

Вече пораснахме малко

До 4-6 месеца бебето спи по-малко от преди (16-18 часа) и изисква повече внимание към себе си. Но и тогава за него е достатъчно да общува с майка си и най-близките.
Големите компании, силната реч и музиката, особено ако продължават повече от 1-2 часа, няма да са от полза за него. При такива условия то губи чувството си за сигурност, става по-възбудимо, спи по-зле.
Стрес за незрялото бебе е и всяка "смяна на мястото", например, пътуване през уикенда из страната.
По-добре е да ограничите общуването на новородено бебе с гостите, особено, ако по време на раждането или след това е имало проблеми (например кислороден глад - хипоксия).
Тези деца се нуждаят от специална почивка до 6 месеца.

Когато гостите си отидат

Ако забележите, че след като в дома ви е имало гости, бебето не се успокоява дълго време, заспива трудно, яде лошо, е по-добре да организирате такива събития рядко – не повече от 1-2 пъти месечно.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа