Хейдън Пенетиър и следродилната депресия

„В реда на нещата е да поискаш помощ”

04 септември 2016 г.

Следродилната депресия съществува. Не е измислица на жени, които ги мързи да си гледат децата, или са прекалено слабохарактерни, за да свикнат с промяната в живота си. Интересното е, че този вид депресия засяга и двата пола, така че не е запазена женска територия. Проучвания сочат, че до 60% от току-що родилите жени преминават през такъв период, процентът при новите татковци е около 25.

Изключително притеснителна е статистиката, която сочи, че следродилната депресия е една от основните причини за убийството на деца под една годинка в Щатите. В последните години в България също имаше няколко случая с фатален край, белязани от следродилната депресия. Ефектът бяха спорадични прояви в сутрешни блокове и магазинни предавания, в които се обясняваше какво е това състояние, но говоренето по темата, след като преминаха трите дни чудо, приключи.

Въпреки стряскащите цифри и огромния брой човешки съдби, които следродилната депресия засяга, на много места по света тя е тема табу или още по-лошо – не съществува. Преди известно време за това състояние заговори едно от изключително популярните светски лица – актрисата Хейдън Пенетиър, позната от сериалите „Герои” и „Нашвил”. Съпругата на професионалния боксьор Владимир Кличко го дари с дъщеричка – Кая Евдокия, през декември 2014 г.

На следващата година актрисата постъпи доброволно в клиника, за да се лекува, като през цялото време беше изключително отворена да споделя какво ѝ се случва с цел да помогне на други жени в подобно състояние. „В реда на нещата е да поискаш помощ”, убедена е Хейдън и смята, че това е най-важното послание, което майките трябва да чуят.

„Все едно си в тунел. Дори не можеш да си спомниш кога си се чувствал добре. Опитваш се да се върнеш назад и да се сетиш за момент, в който ти е било добре, чувствала си се положително, била си щастлива, и не можеш. Единственото, което виждаш, е тази всепоглъщаща тъмнина”, споделя пред People Хейдън.

Описанието, което дава на състоянието, е доста подобно на свидетелства на други жени, страдащи от следродилна депресия. Характерното чувство за безизходица и обреченост, подхранвани от комбинацията от тъга, безнадеждност, вина, ниско самочувствие, формират психологическата картина на едно заболяване, способно да бележи живота на човек за дълго.


Снимка: Guliver / Getty Images

„Следродилната депресия, в която бях, засегна всеки един аспект от живота ми”, разказва 26-годишната Пенетиър. „Вместо да стоя на едно място заради нездравословни механизми за справяне с това състояние, избрах да отделя време и да обърна цялостно внимание на здравето и живота си.”, пише в профила си в Twitter.

Като споделя за следродилната депресия, Пенетиър разказва за начина, по който се е почувствала след това, и той се характеризира с една дума – облекчение. Перманентното чувство за вина в младата майка и натрупването на физическо и емоционално изтощение в първите месеци след раждането се утежняват от това, че повечето жени не споделят на никого за усещанията си от страх или срам да не бъдат етикетирани като „лоши майки” или дори като „провал” като жена.

Психолози съветват да не се поддаваме на това състояние, защото депресията е „удобна”. Тя дава възможност на човек да потъне в себе си, без да си дава сметка, че пътят обратно е много труден. Затова първата стъпка, която води до незабавно облекчение, както свидетелства и Хейдън Пенетиър, е споделянето, признаването, че има проблем. Днес тя продължава терапията си, но по-важно – продължава да е говорител за много жени по света, минали или минаващи през такава фаза.

„На 26 години съм. Майка съм. Не трябва да ме е страх какво ще си помислят хората. Видях колко много хора застанаха зад мен, когато бях честна, а никога не съм предполагала, че честността може да бъде такъв дар.”

Елисавета Цалова

 

Коментари
Последни видеа