Интуицията е въпрос на практика

Ето как може да постигнете това

23 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Днес скокът в непознатото, при който човек разчита единствено на своята интуиция, изисква огромна смелост. В миналото обаче това е било нещо напълно нормално. Нашите инстинкти и интуиция са ни пазили от свирепи хищници и неприветливи природни феномени в продължение на хиляди години.

С времето обаче хората са еволюирали и са се научили да разчитат повече на данни, научено поведение и на придобито образование при вземането на решения. Същевременно с това ние сме започнали да гледаме на интуицията като на нещо опасно, казва Антония Хок, глобален ръководител на The Ritz-Carlton Leadership Center.

„Инстинктът е мощна съвкупност от данни, която може да бъде разглеждана като съкровищница от неизползвани познания, трупани с поколения“, казва тя.

Важно е да се подчертае, че противоположното на взимането на решения на база интуиция не е правенето на безпогрешни и напълно рационални избори, казва д-р Таша Холанд-Корнеги, основател на Wellness in Real Life

„Противоположното е вземането на решение с повече размисъл. Нашите мозъци винаги използват логика и емоции, за да стигнат до крайно решение. Не можем да избягаме от факта, че всички сме податливи на предразсъдъци и заблуди. Въпреки това, всички ние се стремим да вземаме възможно най-интелигентните решения, предвид обстоятелствата, в които се намираме. Понякога най-добрият начин да постигнем точно това е като се доверим на интуицията си“, казва тя.

Да се научите да вярвате на интуицията си изисква практика. Ето няколко начина да го постигнете:

Разберете какво всъщност представлява вашата интуиция

Причината да се гледа на интуицията като на нещо опасно и несигурно идва от западното разбиране, че емоциите са глупави и че те трябва да бъдат заменени от чиста логика, казва Холанд-Корнеги. Това обаче не е вярно.

„Интуицията представлява резултат от множество когнитивни процеси, протичащи едновременно в мозъка ви – сравняване на сензорна информация с предишни преживявани и изваждане на заключение. Ако ви се е случвало инстинктивно да намалите скоростта, докато карате по магистралата, това може да се дължи на вашата интуиция, която подсъзнателно е регистрирала опасното шофиране на колата пред вас. Докато сте мислили за работата си, други части от вашия мозък са се погрижили за безопасността ви, комуникирайки прогнозни резултати чрез емоции“, казва тя.

Когато осъзнаете, че интуицията ви е нещо, което е тренирано с години, може да се научите да й се доверявате като на опитен гид.

Обръщайте специално внимание на първата си мисъл

Научете се да разчитате по-добре сигналите, които ви изпраща вашата интуиция, като се фокусирате върху първоначалната си мисъл във всяка ситуация, като например реакцията, която сте имали, когато за пръв път сте се срещнали с непознат човек.

„Тази информационна точка е изключително важна, тъй като тя съдържа многогодишен опит и вродени познания. Макар че може да използвате и други инструменти, за да оцените ситуацията, не пропускайте да чуете това, което има да каже вашата интуиция“, коментира Хок.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.