Избирателната памет съществува, казват учените

Можем да тренираме съзнанието си да забравя лошите моменти

17 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ново изследва открива, че подтискането на неприятните спомени достатъчно дълго, може да доведе до пълното им заличаване.

С използването на електроенцефалограми учените открили частите от мозъците на доброволците, които се активизирали, щом хората се опитвали да забравят нещо. Освен това успели да установят точния момент, в който един спомен бива „забравен“, и твърдят, че продължителното му подтискане е абсолютно сигурен път за тоталното му изтриване.

Авторите на проучването, ръководени от Герд Томас Валдхаузер от Университета Лунд в Швеция, че усъвършенстването на тази техника може да полезна за хора, които страдат от депресия или посттравматичен стрес.

Валдхаузер казва: „Знаем, че „забравените“ или подтиснати емоции обикновено напомнят за себе си като физиологични реакции. Доброволците ни бяха обучени да забравят неутрална информация в контролирана лабораторна среда. Обучението за забравянето на травмиращ епизод би било по-сложно.“

И добавя: „Проучването ни показва не само, че можем съвсем умишлено да забравяме неща. Чрез ЕЕГ-та то успява да хвана точния момент на забравата. Възспирането на спомена става по-лесно след няколко часа. Но колкото по-често бива потискана дадена информация, толкова по-трудно е да се извика отново. Ако спомените са потискани дълго време, става изключително трудно да се възстановят.

Източник: Telegraph

Коментари
Последни видеа