Изследване: Първородните деца са по-интелигентни

И все пак разликите в интелекта не са толкова големи

29 октомври 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Първородните деца в семейството са по-интелигентни от по-малките, тъй като трябва да помагат при обучението на братята и сестрите си, установява германско изследване, цитирано от в. „Метро”.

Освен това първородните рожби се радват на по-голямо внимание от страна на родителите си, чиито грижи по обучението им не се раздвояват от другите деца в семейството. От това печели най-възрастният в потомството.

Но разликите в интелекта не са толкова големи между първородното дете и останалите. Според учените от университета в Лайпциг, осъществили проучването, при всяко следващо дете в семейството се получавал не много изразен спад при тестовете за интелигентност.

Не е казано, че в семейство с две деца по-голямото обезателно ще доминира. То има само 60-процентов шанс да е с по-висок интелект, като изтърсаците винаги имат възможност за реванш.

Освен със сравнително по-висок интелект първородните чеда се радвали и на по-добро осъзнаване на умствените си възможности, пише БТА. По-малките братя и сестри в повечето случаи сами се оценявали като по-малко интелигентни от батковците и каките си. В изследването били анализирани данни за коефициента на интелигентност на 20 000 деца.

Източник: manager.bg

Коментари
Последни видеа