Как да изберем подходяща книга за детето

8 практични насоки за родителите

02 юни 2021 г.

Снимка: Guliver /Getty

Приказките са добър начин да подготвите детето за сън, да го научите какво е добро и какво зло, да му разкажете по достъпен начин за справедливостта и честността.
Как да изберем подходящата книга за съответната възраст, струва ли си да се придържаме към доказаните класики или е по-добре да изберем съвременни произведения? И най-важното как да  четем книжките?

Ето някои насоки, които може да са от полза.

1. Изберете приказка, която е интересна както за детето, така и вас

Приказката не само учи кое е добро и зло, но тя сближава родителите и децата. Дори с много малкото дете може да обсъдите това, което сте прочели. Дали то е харесало героите? Какво би направило на тяхно място?
Ако родителите наистина са заинтересувани от сюжета, ще им бъде по-лесно да водят искрен диалог: децата са много чувствителни към такива неща.

2. Отделете време, за да се подготвите за четенето

Съвременните деца не знаят какво е пещ  и  за какво служат нощвите - трябва да бъдете много внимателни, докато четете приказки от вашето детство. Обяснявайте търпеливо тези думи и всичко неразбираемо. Може да използвате за обясненията си цветни илюстрации. Например, ако ще четете приказка за екзотични или древни животни, можете предварително да намерите интересни факти за тях и да покажете на детето как изглеждат те.

3. Нека поуките от приказката са близки до вашите семейни ценности

Ако родителите не са съгласни с позицията на героите, детето ще го почувства. Затова е по-добре да изберете истории, които са близки до вашите семейни ценности. Ако в ежедневието обяснявате, че трябва да се помага на приятели, че хората трябва да бъдат честни, но главният герой от приказката прави точно обратното, ще е трудно да обясните поведението му на детето.

Снимка: Guliver /Getty

4. Създайте семейна традиция: постоянно четете приказки
Четенето заедно ще създаде положителна емоционална нагласа и ще стане част от традицията в семейството - например, четене преди сън. Докато детето расте, можете да избирате все по-сложни приказки, от които то да научи за културата, митовете и традициите на различни страни по света.

5. Изучете сюжета на книгата предварително

Преди да купите книга, разгледайте илюстрациите и прочетете съдържанието (поне по диагонал, те не са толкова дълги). В края на краищата искате приказката и нейното оформление да съответстват на възрастта на детето и да го научат на добри дела.

6. Четете емоционално, но без театралност

Децата слушат по-активно, ако четете изразително. Те се включват в процеса на четене, когато речта е изразителна, а не все едно четете служебен доклад и презентация. Не бива обаче и да прекалявате – вкарайте само правилната интонация и малко емоция.

7. Слушайте заедно аудиокниги

Ако нямате достатъчно време да четете на детето, можете да намерите добър набор от приказки, прочетени от професионалисти в аудиокнигите. Те са интересни и за родителите.

8. Задавайте въпроси (и помолете детето си да прави същото)

Детето може да ви гледа с щастлив поглед, но в същото време да не разбира дори една трета от това, което му четете. От време на време трябва да задавате въпроси, които да изяснят дали харесва приказката, как се отнася към сюжета и постъпките на героите. Когато хлапето анализира чутото, то развива и емоционална интелигентност. И родителите могат да забележат кои герои и сцени са особено интересни за него: психолозите вярват, че тези предпочитания характеризират личността на детето, помагат да се разкрият неговите желания и страхове.

По материали на chips-journal.ru, Мона Василева

Коментари
Последни видеа