Как да отдалечим детето от влиянието на баба и дядо

И деликатно да променим модела на подражание, без да ги обиждаме

27 април 2022 г.

Снимка: Getty

Често родителите смятат, че общуването на децата с по-възрастни роднини и дори със собствените им родители не винаги се отразява положително.
Какво да правят в тази деликатна ситуация?

„Когато дъщеря ми се връща от родителите на мъжа си, тя говори така, както е прието в тяхното семейство - високо, напрегнато, като на сцената. Наистина не ми харесва, но не смея да критикувам детето, защото такава критика може да навреди. Възможно ли е по някакъв начин влиянието на баба и дядо да се сведе до минимум?“, пита тревожна майка.
Ето отговора на психоложката Екатерина Михайлова.

Естествено, че няма как да кажете на детето си: „Не говори като баба си!“  Защото така явно ще демонстрирате, че не харесвате този начин на общуване.
От друга страна мълчаливото осъждане също не е опция. Детето ще почувства вашето неодобрение, но няма да разбере причината и най-вероятно

ще го приеме лично

Опитайте се да погледнете на нещата по различен начин.
Всяка къща има свой собствен начин, свой собствен стил на поведение. Дете, което посещава различни къщи, знае повече за живота. Превключвайки, то тренира важна способност - да бъде адекватно.
За вашата дъщерята (засега) вие сте основният авторитет. Но скоро от детската градина, а след това и от училище, тя вероятно ще започне да носи някои думи, маниери, които не винаги ще ви харесват. Приемете, че тази ситуация е образователна и за вас като родители.
Това ви дава основание да се замислите колко е важно за вас да бъдете

единственият модел на поведение

за дъщеря си. Дори да искате да е пълно ваше подобие, си помислете дали това ще бъде най-доброто за нея самата.

Имитацията на други членове на семейството е неизбежна и до известна степен дори е желателна.
Погледнете на тази ситуация като на ценен ресурс за гъвкавост.
Като начало се опитайте да облекчите собственото си напрежение и агресия, не фокусирайте вниманието си върху „интонацията на свекърва ви“, която чувате от устата на детето и, която определено ви дразни.
Най-добрият начин да помогнете на дъщеря си да премине естествено през този период на подражание е да започнете да правите нещо заедно с нея: да играете, да четете. И тя бързо ще се интегрира в интонацията, ритъма, маниера, които си налагат се и приемат във вашето общуване.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа